Clintonová chystá návrat

Hillary Clintonová sa možno už v piatok vráti do volebnej kampane. Americká demokratická prezidentská kandidátka sa úspešne zotavuje zo zápalu pľúc. Jej celkový zdravotný stav zostáva dobrý a umožňuje, aby zastávala funkciu prezidentky USA. Uviedla to Clintonovej osobná lekárka Lisa Bardacková.

16.09.2016 08:25
Hillary Clintonová Foto:
Aktuálna správa o zdravotnom stave Hillary Clintonovej uvádza, že 68-ročná prezidentská kandidátka je v poriadku a nachádza sa vo výbornej duševnej kondícii. Snímka je z 8. septembra zo stretnutia s voličmi v meste Charlotte v americkom štáte Severná Karolína. O tri dni musela prerušiť kampaň, pretože jej prišlo zle. Priznala sa, že má zápal pľúc, pričom neposlúchla lekárov, ktorí jej odporúčali pokoj.
debata (37)

Vyhlásenie lekárky bolo súčasťou aktualizovaných informácií o zdravotnom stave 68-ročnej političky. Stalo sa tak po tom, čo v uplynulých dňoch musela Clintonová zrušiť svoje verejné vystúpenia pre zdravotné ťažkosti.

Clintonovej minulý piatok lekárka diagnostikovala zápal pľúc a odporučila jej niekoľkodňový odpočinok. Manželka exprezidenta USA to však ignorovala, až kým jej neprišlo nevoľno počas nedeľňajšieho podujatia v New Yorku pri príležitosti výročia teroristických útokov z 11. septembra 2001. Na zverejnených záberoch bolo vidieť, ako pri náhlom odchode stratila rovnováhu a spolupracovníci ju museli podopierať.

Podľa vyjadrenia Bardackovej Clintonovej v piatok diagnostikovali slabý zápal pľúc bakteriálneho pôvodu, ktorý však nebol nákazlivý. Predpísali jej antibiotikum Levaquin, ktoré má užívať desať dní. Lekárka Clintonovú od nedeľňajšieho návalu slabosti už niekoľkokrát vyšetrila.

V stredu ubezpečila verejnosť, že stav pacientky sa vďaka niekoľkodňovému odpočinku a liekom postupne zlepšuje. „Proces jej uzdravovania dobre napreduje vďaka antibiotikám a odpočinku. Jej celkový zdravotný stav zostáva dobrý a je schopná zastávať funkciu prezidentky USA,“ zdôraznila Bardacková.

O svojom zdravotnom stave informoval aj republikánsky kandidát Donald Trump. „Jeho stav je vynikajúci,“ povedal Trumpov lekár Harold Bornstein.

V USA medzitým vyvolal rozruch bývalý šéf diplomacie Colin Powel. Server DCLeaks zverejnil jeho e-maily, ku ktorým sa dostali internetoví piráti. Kriticky sa vyjadril o oboch prezidentských kandidátoch.

„Tvrdiť o ňom, že je idiot, by ho len posilnilo,“ uviedol o Trumpovi, pričom ho nazval národnou hanbou. „Všetko, čoho sa dotkne, pokazí,“ poznamenal o Clintonovej. Naopak, Clintonovú silno podporil dosluhujúci prezident Barack Obama. Povedal o nej, že je historicky najlepšou osobou, ktorá kandiduje do Bieleho domu.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #americké prezidentské voľby