Porošenko sa obáva zmeny pomerov v Európe

Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa domnieva, že Európska únia by mala posudzovať otázku predlžovania svojich sankcií voči Rusku raz do roka, nie raz za polrok ako doteraz. Vo vystúpení na konferencii o strategických otázkach v Kyjeve Porošenko svoj návrh na zmenu časového harmonogramu prehodnocovania sankcií uvalených na Rusko vysvetlil tým, že "časté vracanie sa k tejto otázke vedie v EÚ k priveľkým diskusiám a poskytuje Rusku šancu narušiť jednotný postoj EÚ".

16.09.2016 12:27
Petro Porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (177)

Vyzval tiež medzinárodné spoločenstvo na uvalenie ďalších sankcií proti Rusku, a to v jednotlivých sektoroch. „Bez sankcií nedosiahneme nič,“ uviedol.

Podľa Porošenkovho názoru sa ruské vedenie zo všetkých síl snaží o to, aby sa v európskych krajinách dostali k moci euroskeptici. „Osobne som sa oboznámil s prácami kremeľských stratégov, ktorí plánujú ďalší exit, aby došlo k výmene proeurópskych politických elít, podkopaniu západoeurópskych hodnôt a zničeniu EÚ i transatlantickej aliancie,“ vyhlásil Porošenko.

Podľa správy agentúry Interfax ukrajinský prezident označil za možné, že „po voľbách v kľúčových európskych krajinách sa zrodí úplne nová Európa“. Dodal, že „na túto potenciálnu realitu sa musíme pripraviť už teraz“.

V súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do ruskej Štátnej dumy, ktoré sa budú konať aj v novom subjekte Ruskej federácie – na Krymskom polostrove, Porošenko vyhlásil, že „tí (kandidáti), ktorých zvolia do ruskej Dumy na Kryme, si tým kupujú preukaz člena sankčného klubu“.

Porošenko zopakoval, že územná príslušnosť Krymu nie je pre Kyjev predmetom obchodovania. Zdôraznil, že možnosť „výmeny polostrova“ za vyriešenie situácie v Donbase je pre Ukrajinu neprijateľná.

„My nikdy neakceptujeme a nikdy nebudeme Krym vymieňať za dobré riešenie pre Donbas. Krym je ukrajinským územím,“ vyhlásil Porošenko. Dodal, že „taký nebezpečný precedens ako legalizácia anektovania Krymu Ruskom principiálne ani nemal nastať“.

Ruské vedenie opakovane vyhlasuje, že teritoriálna príslušnosť Krymu k Rusku je vyriešená raz a navždy po tom, ako krymskí voliči v kontroverznom referende 16. marca 2014 veľkou väčšinou hlasov rozhodli o pripojení Krymského polostrova a mesta Sevastopol k Rusku. Oba subjekty sa následne stali súčasťou Ruskej federácie aj oficiálne.

177 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #protiruské sankcie