Štyria z piatich Nemcov si želajú zákaz buriek, ukázal prieskum

Štyria z piatich Nemcov sú za zákaz nosenia buriek, teda odevov, ktoré moslimským ženám zakrývajú celé telo a ponechávajú len mriežku pre oči. Ukázal to prieskum verejnej mienky, ktorý zverejnil nemecký denník Bild. Väčšina obyvateľov spolkovej republiky si podľa neho želá tiež stanovenie maximálnej ročnej hranice pre prijímanie utečencov.

19.09.2016 15:56
debata (57)

Za zákaz buriek sa z viac ako 2-tisíc opýtaných vyslovilo 80,8 percenta, proti zákazu len každý desiaty. Úplný zákaz nosenia buriek alebo nikábu na verejnosti nie je pravdepodobný. Nemeckí politici uvažujú však o čiastočnom zákaze, ktorý by sa mohol vzťahovať napríklad na návštevu niektorých úradov.

Ročnú hranicu 200-tisíc utečencov, ktorých by Nemecko malo maximálne prijímať, požaduje 62,7 percenta občanov, proti ich je 23,6 percenta. Stanovenie dvestotisícovej hranice, ktorú z vládnych strán požaduje bavorská CSU, ale nie je pravdepodobné. Proti sú kresťanskí aj sociálni demokrati, podľa niektorých odborníkov by navyše bola protiústavná.

Prieskum Bildu tiež ukázal, že sa takmer dve tretiny Nemcov (63,2 percenta) stavajú proti liberalizácii vízového režimu s Tureckom. Viac ako polovica (54,6 percenta) by im zrušila dvojité občianstvo. O tom sa teraz v Nemecku diskutuje práve v súvislosti s Turkami, ktorí majú občianstvo oboch krajín.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #búrka