OSN i Červený polmesiac odložili vyslanie konvojov pre útok v Aleppe

Červený kríž odložil vyslanie konvojov s humanitárnou pomocou do štyroch sýrskych miest. Po pondelkovom útoku na kamióny s pomocou, pri ktorom zahynulo okolo 20 ľudí, musí prehodnotiť bezpečnostnú situáciu v oblasti.

20.09.2016 07:15 , aktualizované: 15:01
debata (84)

Informoval o tom Robert Mardin, ktorý má v Medzinárodnom výbore Červeného kríža (MVČK) na starosti Blízky východ a severnú Afriku. Rovnakým spôsobom na nálet reagovala aj OSN, ktorá tiež oznámila odloženie vyslania konvojov do Sýrie. Od sýrskej vlády pritom nedávno získala povolenie, že pomoc môže doviezť.

Podľa predstaviteľov OSN, ktorých citovala agentúra AP, konvoj viezol pomoc pre 78 000 ľudí v meste Uram al-Kubra, ležiaceho približne 15 kilometrov juhozápadne od Aleppa. Útok zasiahol najmenej 18 z 31 nákladných vozidiel, ako aj sklad Červeného polmesiaca v tejto oblasti.

Útok sa stal len deň po tom, čo vypršala platnosť týždňového prímeria dohodnutého USA a Ruskom. Podľa opozičných aktivistov majú úder na svedomí sýrske či ruské lietadlá. SARC oznámil, že na protest proti náletu prerušuje na tri dni všetku prácu v provincii Aleppo. Pri leteckom údere bolo zasiahnuté aj skladisko Červeného polmesiaca a medzi mŕtvymi je množstvo vodičov kamiónov s pomocou.

„Je to veľmi znepokojujúce. Násilnosti a boje boli obnovené na mnohých miestach,“ uviedol Robert Mardin. „Niečo sme plánovali v štyroch mestách, ale zatiaľ sme to odložili, aby sme vyhodnotili bezpečnostné podmienky,“ dodal. Pomoc mala zamieriť do povstalcami obliehaných miest Fua a Kafrája v provincii Idlib a do vládou blokovaných miest Madaj a Zabadání.

Podľa predsedu MVČK Petera Maurera bol pondelňajší útok jasným porušením medzinárodného práva. „Nemožnosť ochrániť humanitárnych pracovníkov môže mať vážny dopad na humanitárnu prácu v krajine,“ dodal Maurer.

Aj OSN má teraz v pláne vyhodnocovanie bezpečnostnej situácie v Sýrii. „Bol to smutný deň pre humanitárnych pracovníkov po celom svete,“ uviedol o pondelkovom incidente Jens Laerke z Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA).

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) podľa BBC tvrdí, že konvoj zasiahli sýrske alebo ruské vojenské lietadlá. Pri útoku zahynulo najmenej 12 ľudí, prevažne vodičov kamiónov a pracovníkov Červeného polmesiaca. Toto číslo potvrdila aj sýrska dobrovoľnícka skupina prvej pomoci známa ako Biele prilby.

Moskva popiera, že by ruské či sýrske lietadlá útočili na konvoj

Moskva popiera, že by ruské či sýrske lietadlá stáli za pondelkovým útokom na konvoj s humanitárnou pomocou. Informovalo o tom ministerstvo obrany. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskov existuje len malá nádej na obnovenie prímeria, ktoré platilo sedem dní do nedeľnej polnoci. Pokoj zbraní medzi povstalcami a sýrskou vládou prezidenta Bašára Asada dohodli Spojené štáty a Rusko.

„Všetky informácie o pohybe konvoja mali k dispozícii len extrémisti, ktorí tieto oblasti kontrolujú,“ uviedol hovorca ministerstva Igor Konašenkov. Podľa opozičných aktivistov pritom za náletom stáli práve Rusi či Sýrčania.

„Situácia v Sýrii je zdrojom veľkých obáv,“ uviedol Peskov. „Bohužiaľ musíme konštatovať … že našim americkým kolegom sa nepodarilo oddeliť teroristovi od takzvanej umiernenej opozície,“ dodal bez bližších podrobností.

USA odsúdili útok na humanitárny konvoj

Spojené štáty ostro odsúdili nálet na humanitárny konvoj. Hovorca ministerstva zahraničia John Kirby útok na konvoj označil za odporný. Washington podľa neho bude teraz musieť prehodnotiť svoju budúcu spoluprácu s Ruskom v Sýrii.

„Cieľ tohto konvoja bol známy sýrskemu režimu aj Ruskej federácii a napriek tomu boli títo humanitárni pracovníci zabití, keď sa snažili pomôcť sýrskemu ľudu,“ uviedol Kirby. Spojené štáty budú podľa neho chcieť o incidente rokovať priamo s Ruskom.

Špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura označil incident za „otrasný“. „Konvoj bol výsledkom dlhého procesu povolení a príprav na pomoc civilistom v odrezaných oblastiach,“ uviedol de Mistura vo vyhlásení.

Ďalšie prímerie otázne

Vysokopostavený člen americkej administratívy agentúre Reuters povedal, že je teraz otázkou, či bude možné udržať prímerie, ktoré dohodli Washington a Moskva. Podľa ďalšieho washingtonského zdroja agentúry teraz bude musieť Rusko rýchlo ukázať, či myslí dohodnuté prímerie v Sýrii vážne.

Po skončení prímeria zaznamenali 35 náletov na postavenia povstalcov v Aleppe a okolitých oblastiach. Zahynulo pri nich najmenej 20 civilistov vrátane ročného dievčatka, napísala AP s odvolaním sa na SOHR.

Doručenie humanitárnej pomoci do obliehaných zón bolo jednou z kľúčových požiadaviek dohody o týždňovom prímerí, ktorú sprostredkovali USA a Rusko. Obe strany konfliktu sa však obviňovali z jeho porušovania.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #humanitárna pomoc #Aleppo