Za nacistické symboly obvinili päticu sprejerov z Prahy

Kriminalistom z Prahy sa po niekoľkých mesiacoch podarilo vypátrať a zadržať päticu mladých mužov, ktorí sú podozriví z posprejovania kaviarní a obchodov hlásiacich sa k iniciatíve HateFree.

20.09.2016 07:50
debata (10)

Podľa slov hovorcu pražskej polície Tomáša Hulana prvého z podozrivých vo veku 19–22 rokov zadržali v auguste, ostatného potom zadržali na sklonku uplynulého týždňa.

Všetkých piatich zadržaných medzičasom obvinili z trestných činov poškodzovania cudzej veci a prejavov sympatií k hnutiam smerujúcim k potlačovaniu práv a slobôd.

Dvaja zo zadržaných sú podľa vyšetrovateľov zodpovední aj za júlové rozbitie výkladu v šiestom pražskom obvode, kde zničili vybavenie a interiér „ozdobili“ nenávistnými heslami. Motívom tejto akcie bol fakt, že na priečelí prevádzky boli nápisy súvisiace s konkrétnym náboženstvom.

Sprejeri popri nápisoch Smrť HateFree neváhali označiť vybrané budovy aj nacistickými symbolmi. Iniciatívu HateFree tvoria ľudia, ktorí sa snažia o život bez násilia a nenávisti prinášajúc informácie o zložitosti vzájomného spolunažívania a tolerancie. K projektu sa prihlásilo takmer 3 500 obchodných prevádzok, reštaurácií, ako aj kancelárií a štúdií, ktoré sa tak vymedzili proti nenávisti k cudzincom, utečencom, príslušníkom menšín alebo inak nábožensky či sexuálne orientovaným spoluobčanom.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #HateFree