Rakúsko stavia základy plota na hraniciach s Maďarskom

Rakúsko začalo s prípravnými prácami, ktoré v prípade potreby umožnia veľmi rýchlo vztýčiť plot pozdĺž asi 1,8 kilometrov dlhého úseku spoločných hraníc s Maďarskom. Práce, v rámci ktorých do zeme spúšťajú ukotvenia, prebiehajú pri meste Nickelsdorf neďaleko hraničného priechodu s Maďarskom.

20.09.2016 11:56
debata (11)

S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu miestnej polície o tom informovala agentúra Reuters. Prípravné stavebné práce sa podľa hovorcu začali už v pondelok, avšak k rozhodnutiu, či sa na tomto území skutočne postaví plot, rakúska vláda doposiaľ nedospela.

Plot neďaleko hraničného priechodu pri Nickelsdorfe plánuje Viedeň vztýčiť v prípade, že bude musieť pristúpiť k prísnejším opatreniam na obmedzenie prílevu migrantov.

Policajný hovorca spolkovej krajiny Burgenland susediacej s Maďarskom uviedol, že do zeme už boli zapustené ukotvenia potrebné na osadenie oplotenia.

Maďarsko v reakcii na vlaňajší prílev utečencov už postavilo plot na svojich hraniciach so Srbskom. Spoločne s Rakúskom zaviedlo tiež viaceré obmedzenia, vďaka ktorým do značnej miery uzavrelo migračnú trasu vedúcu ďalej do strednej a západnej Európy.

Viedeň sa domnieva, že ploty a podobné opatrenia sú pre zvládnutie vysokého počtu príchodzích nevyhnutné. Rakúsko už postavilo štvorkilometrovú zátarasu pri hraničnom priechode so Slovinskom a avizovalo tiež, že v prípade potreby postaví plot aj na svojej strane hraničného priechodu s Talianskom v oblasti Brennerského priesmyku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rakúsko #plot #utečenci