Pan Ki-mun kritizoval spojencov strán bojujúcich v Sýrii

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun na úvod všeobecnej rozpravy 71. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN obvinil spojencov účastníkov sýrskeho konfliktu, že pomáhajú udržiavať v chode vojnovú mašinériu. Podľa Pan Ki-muna majú títo "mocní patróni krv na rukách".

20.09.2016 17:02
Pan Ki-mun Foto: ,
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.
debata (10)

„Tí, ktorí sú dnes prítomní v tejto sále, sú zástupcovia vlád, ktoré umožnili, financovali, zúčastnili sa alebo aj plánovali a spáchali krutosti proti sýrskym civilistom. Mnoho skupín pozabíjalo nevinných civilistov, nikto viac než sýrska vláda, ktorá ďalej zhadzuje barelové bomby na obývané miesta a systematicky mučí tisíce väzňov,“ povedal Pan Ki-mun, ktorý vo funkcii končí 31. decembra.

Za ďalšiu tému svojej úvodnej reči si vybral Južný Sudán. Kritizoval tamojších politikov za to, že bojom medzi sebou zrádzajú svoj národ.

Všeobecne potom vyhlásil, že „je príliš mnoho krajín, ktorých vodcovia nechávajú prepísať ústavu, manipulujú s voľbami a uchyľujú sa k ďalším zúfalým krokom, aby sa udržali pri moci“.

Pri bilancovaní desiatich rokov, počas ktorých stál na čele OSN, generálny tajomník povedal, že vidí, ako rastie moc ľudí, schopných dohodnúť sa mobilnými telefónmi pokrývajúcimi celý svet, a ako ubúda chudoby. Napriek tomu ale konštatoval, že stále existujú globálne problémy, najmä bezpečnostné hrozby, aké prinášajú boje v Jemene, Líbyi, Iraku, Afganistane a Sahele a tiež trvajúci izraelsko-palestínsky konflikt.

Potlesk Pan Ki-mun zožal, keď hovoril o tom, že za jeho pôsobenia na čele organizácie bola vytvorená skupina UN Women orientovaná na tematiku rovnosti mužov a žien a keď povedal, že sám seba „s hrdosťou nazýva zástancom žien“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Pan Ki-mun #sýrsky konflikt