Kyjev, Moskva a povstalci sa vraj dohodli na nárazníkovej zóne

Vyjednávači Kyjeva, donbaských separatistov a Moskvy sa v bieloruskom Minsku dohodli na oddelení bojujúcich strán na donbaskom fronte. Oznámili to vedúci delegácie oboch povstaleckých "ľudových republík". Ukrajinská ani ruská strana zatiaľ správu nepotvrdili, o úspešnom zavŕšení trojmesačných rozhovorov neinformovali ani európski sprostredkovatelia.

20.09.2016 20:32
debata (17)

Vytvorenie nárazníkovej zóny pozdĺž donbaského frontu je podľa zástupcov misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) kľúčovým predpokladom pre dohodu o skutočnom zastavení paľby. Pokusov o prímerie bolo na východe Ukrajiny od začiatku konfliktu v apríli 2014 už desať, žiadny ale k trvalejšiemu upokojenie situácie neviedol.

O dosiahnutie rámcovej dohody a údajne aj o určení prvých troch nárazníkových sektorov informoval novinárov vodca luhanských radikálov Vladislav Dějněgo, ktorý v Minsku vedie delegáciu luhanských vyjednávačov. Jeho donecký kolega Denis Pušilin ruským novinárom povedal, že sa objavila šanca na podpis a ratifikáciu dohodnutého dokumentu. K zlomu vraj došlo vďaka „výraznej zmene stanoviska ukrajinskej strany“. Aj povstalcov vraj dohoda plne uspokojuje.

Z Kyjeva, Moskvy ani z kruhov OBSE zatiaľ žiadne informácie potvrdzujúce pozitívny vývoj neprišli. V minulých dňoch sa o oddelenie bojujúcich strán zvýšenou mierou snažili členovia takzvanej normandskej skupiny, ktorá zahŕňa predstaviteľov Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska. Naposledy v Kyjeve, ale aj na donbaskom fronte, o vytvorenie nárazníkovej zóny rokovali koncom minulého týždňa ministri zahraničia Nemecka a Francúzska Frank-Walter Steinmeier a Jean-Marc Ayrault.

Francúzsky prezident François Hollande v prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že nová schôdzka normandskej skupiny na úrovni hláv štátov sa môže uskutočniť „počas najbližších týždňov“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Kyjev #Donbas #separatisti