Znova rasové napätie v USA: Demonštranti zranili 12 policajtov

Počas stretov s demonštrantmi bolo v utorok večer v meste Charlotte v americkom štáte Severná Karolína zranených 12 policajtov. Nové násilnosti prepukli po zastrelení černocha takisto černošským policajtom. Zranený bol tiež bližšie nespresnený počet civilistov, uviedla agentúra AFP.

21.09.2016 10:15
Severná Karolína, streľba Foto: ,
Policajti blokujú demonštrantov, ktorí sa v meste Charlotte v Severnej karolíne zhromaždili po tom, čo černošsský policajt zastrelil černocha Keitha Lamonta Scotta.
debata (9)

Po smrti 43-ročného Keitha Lamonta Scotta sa stovky demonštrantov zhromaždili v blízkosti miesta, kde bol tento černoch zastrelený. Účastníci akcie mávali transparentmi s nápismi „Na živote černochov záleží“ a volali heslá „Nie je spravodlivosti, nie je mieru“.

Polícia sa snažila demonštrantov rozohnať slzotvorným plynom, keď sa dav začal voči policajtom prejavovať stále agresívnejšie. Niektorí demonštranti hádzali na policajtov kamene a tiež napadli a poškodili niekoľko policajných vozidiel.

Zodpovedný za Scottovu smrť je černošský policajt Brentley Vinson, ktorý bol následne postavený mimo službu. Spolu s kolegami sa pokúšal Scotta zatknúť. Policajti sa podľa svojich výpovedí cítili byť ozbrojeným mužom ohrození, preto po ňom začali strieľať.

Rasové napätie v posledných dvoch rokoch priživil v Spojených štátoch viac podobných prípadov, keď väčšinou belošskí policajti strieľali na černochov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #demonštranti #černoch #rasové napätie