Rusko tvrdí, že nie bomby, ale 'záhadný požiar' zničil pomoc pre Aleppo

Kto je s kým? Kto útočí na koho? To sú otázky nielen médií v súvislosti s vývojom po prerušenom sotva týždeň trvajúcom chatrnom prímerí v Sýrii.

21.09.2016 10:40
Aleppo, nálet Foto: ,
Jedno z vozidiel naložené humanitárnou pomocou zničené neďaleko sýrskeho mesta Aleppo.
debata (101)

Tvrdenie o „zblúdilých strelách“ nahradil termín „náhodné bombardovanie“. Najnovším tromfom šíriteľov zaručene nezaručených informácií malo byť aj pondelkové bombardovanie kolóny 31 vozidiel s humanitárnou pomocou OSN.

„Ruské a sýrske letectvo neútočili na konvoj OSN na juhozápade Aleppa. Jeho pohyb napokon celý čas sledovali bezpilotné lietadlá,“ informoval v utorok napoludnie Igor Konašenkov, hovorca ruského ministerstva obrany citovaný agentúrou RIA Novosti. Zároveň upozornil, že kolóna vozidiel sa pohybovala na území, ktoré kontrolujú opoziční ozbrojenci.

„V pondelok približne o 13.40 h moskovského času (12.40 h SELČ) sa podarilo humanitárnu zásielku doručiť v poriadku adresátom. Stredisko na kontrolu prímeria následne ukončilo monitoring kolóny. O presnej dislokácií vozidiel vedeli len ozbrojení povstalci, ktorí kontrolujú územie,“ dodal Konašenkov. Ako zdôraznil, po dôkladnom vzhliadnutí videozáznamov tzv. aktivistov z miesta „leteckého útoku“ chýbali stopy po dopade akejkoľvek munície na vozidlá s humanitárnou pomocou.

„Po kráteroch od leteckých bômb niet ani stopy. Vozidlá nemali ani poškodené karosérie od tak charakteristickej tlakovej vlny. Nesú však jasné stopy požiaru nákladu, ktorý vypukol podivne v čase, keď sa začal rozsiahly útok povstalcov na Aleppo,“ dodal ruský generál.

Napriek tomu, že spomínaný útok islamských teroristov sa napokon vládnym jednotkám podarilo odraziť za podpory ruského a sýrskeho letectva, radikáli stihli narobiť veľké škody. Podľa Stephena O'Briena, povereného generálnym tajomníkom OSN riešiť humanitárne otázky, boli zasiahnuté o. i. sklad, ako aj nemocnica Sýrskeho Červeného polmesiaca. Podľa sýrskej agentúry SANA utrpeli islamskí radikáli stratu najmenej sto útočníkov a viacerých obrnených vozidiel. V tejto súvislosti sa natíska otázka, kde berú obkľúčení teroristi zbrane a muníciu, ktoré im umožňujú organizovať rozsiahle útoky proti vládnym silám.

101 debata chyba
Viac na túto tému: #bombardovanie #Aleppo #ruské letectvo #sýrska armáda