Lavrov: Sýrske letectvo neútočilo na konvoj, po zotmení nelietajú

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že sýrske letectvo nemohlo zaútočiť na konvoj s humanitárnou pomocou, pretože incident sa odohral po zotmení, keď "sýrske lietadlá nelietajú". Podľa agentúry TASS to Lavrov vyhlásil v noci nadnes vo vysielaní televízie Rossija 1.

21.09.2016 11:03
Aleppo, humanitárny konvoj Foto:
Na snímke poskytnutej sýrskou protivládnou skupinou sú zničené vozidlá z humanitárneho konvoja, ktoré smerovali s pomocou do Aleppa.
debata (113)

Počas telemostu z New Yorku, kde sa zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN, Lavrov pripomenul vyhlásenie predstaviteľov velenia ruskej armády. Tí popreli zodpovednosť Ruska za útok na konvoj s tým, že ruské lietadlá v tej oblasti Sýrie v danom čase neoperovali.

„Sýrske letectvo tam v takom čase (dňa) ani nemohlo byť, lebo nemajú také možnosti,“ vyhlásil Lavrov. Útok sa podľa jeho slov odohral „v okamihu, keď náklad humanitárnej pomoci už vykladali vo východnej časti Aleppa“.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v utorok vyhlásil, že útok na humanitárny konvoj v Sýrii nevyzerá ako letecký úder. Vysvetlil, že ruská armáda „starostlivo preskúmala videozáznamy takzvaných aktivistov z miesta činu a nenašla žiadne náznaky, že konvoj zasiahla nejaká munícia“.

Konašenkov odmietol tvrdenia, že ruské vojenské lietadlá alebo lietadlá sýrskej vlády podnikli nejaké nálety na spomínaný humanitárny konvoj OSN na juhozápadných predmestiach Aleppa. Dodal, že „všetko, čo je zachytené na videu, je priamym dôsledkom horenia nákladu a tento požiar sa začal zvláštne – zároveň s tým, ako militanti uskutočňovali obrovskú ofenzívu v sýrskej provincii Aleppo“.

Sýrska armáda takisto odmietla, že stojí za náletmi, ktoré zasiahli humanitárny konvoj na severe Sýrie a ktoré pripravili o život dve desiatky ľudí.

Pri útoku na konvoj s humanitárnou pomocou, ktorý pre civilistov v obkľúčenom meste Aleppo spoločne vypravili OSN a Sýrsky arabský Červený polmesiac (SARC), zahynulo približne 20 ľudí. Úplne zničených alebo poškodených bolo 18 z 31 kamiónov.

Spojené štáty zo zodpovednosti za útok obvinili Rusko, ktoré to odmietlo s tým, že ide o predčasný záver bez dôkazov. Vyhlásilo tiež, že cieľom obvinení zo strany Washingtonu je odpútať pozornosť od jeho vlastných chýb. Ruské ministerstvo zahraničných vecí tým malo na mysli nálet spojeneckých lietadiel pod velením USA na pozície sýrskych vládnych jednotiek v Dajr az-Zaure, ktoré sa odohrali 17. septembra. Zahynulo pri nich vyše 90 ľudí.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #nálet #sýrska armáda