Krajiny sveta prijmú dvojnásobne viac migrantov ako vlani

Celkovo 360 000 utečencov sa zaviazali prijať krajiny sveta, ktoré sa zúčastnili na tohtotýždňovom summite o migrácii v New Yorku organizovanom prezidentom USA Barackom Obamom. Oznámila to americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová, ktorú citovala agentúra Reuters.

21.09.2016 11:11
debata

Prisľúbené množstvo akceptovaných migrantov je v porovnaní s minulým rokom zhruba dvojnásobné; stále je však predstavuje len zlomok z potrebného počtu. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) odhaduje, že by bolo potrebné presídliť až 1,2 milióna osôb.

Obamom zorganizovaný summit sa konal popri prebiehajúcej všeobecnej rozprave Valného zhromaždenia OSN. Zúčastniť sa ho mohli iba krajiny, ktoré prisľúbili legálne prijatie utečencov. Súčasná migračná kríza je podľa Obamu skúškou fungovania medzinárodného spoločenstva. „Všetky krajiny by mali niesť svoj podiel na kolektívnej zodpovednosti, pretože o veľkú väčšinu utečencov sa musí starať desať štátov sveta,“ uviedol šéf Bieleho domu.

Na summite o migrácií sa zišli zástupcovia vyše 50 krajín a humanitárnych organizácií. Okrem zdvojnásobenia prísľubov na legálne prijatie utečencov sa účastníci zaviazali spoločne zvýšiť finančné príspevky pre OSN a ďalšie humanitárne skupiny o približne 4,5 miliardy dolárov. Okrem toho zaznel aj prísľub celosvetového zvýšenia počtu detí utečencov, ktoré navštevujú školu, o približne jeden milión.

debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #migranti #summit o migrácii #všeobecná rozprava VZ OSN