Rakúsko podporilo Lajčáka v kandidatúre na post šéfa OSN

Rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz podporil slovenského kolegu Miroslava Lajčáka v jeho kandidatúre na post generálneho tajomníka OSN. Kurz označil Lajčáka za jedného z najskúsenejších šéfov diplomacie a tiež za priateľa. Informovala o tom agentúra APA.

21.09.2016 13:31
Miroslav Lajčák Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
debata (18)

„Som si istý, že je jednou z najlepšie kvalifikovaných osôb pre funkciu generálneho tajomníka OSN,“ povedal ľudovec Kurz o sociálnom demokratovi Lajčákovi.

Po tajnom hlasovaní BR OSN 9. septembra zostáva hlavným favoritom na šéfa OSN bývalý portugalský premiér António Guterres, ktorý získal 12 z 15 hlasov. Lajčák vtedy skončil na druhom mieste s desiatimi hlasmi. Budúce tajné hlasovanie je naplánované na 26. septembra, ďalšie na 5. októbra.

Na nástupcovi terajšieho generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorého mandát vyprší na konci roka, by sa OSN mala zhodnúť najneskôr v októbri. Podľa nepísaného rotačného princípu by nový šéf OSN mohol pochádzať z východnej Európy, pretože táto časť sveta ešte svojho zástupcu na čele OSN nemala.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #OSN #Miroslav Lajčák #Sebastian Kurz