Sigmar Gabriel bude rokovať s Putinom o sankciách EÚ

Podpredseda nemeckej vlády a minister hospodárstva Sigmar Gabriel v stredu podľa agentúry Reuters vyhlásil, že podporuje zrušenie sankcií EÚ voči Rusku, musí byť ale dosiahnutý pokrok v mierovom procese na Ukrajine. Gabriel v stredu mieri na dvojdňovú návštevu Ruska. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov podľa agentúry DPA potvrdil, že obaja politici sa večer stretnú.

21.09.2016 15:22
Nemecko, Sigmar Gabriel, vicekancelár Foto: ,
Podpredseda nemeckej vlády a minister hospodárstva Sigmar Gabriel.
debata (54)

Ako oznámilo nemecké ministerstvo hospodárstva, vicekancelár Gabriel plánuje počas svojej návštevy diskutovať s ruskými činiteľmi o bilaterálnych ekonomických vzťahoch a o vzťahoch medzi Ruskom a Európskou úniou, vrátane sankcií.

Európska únia uvalila na Moskvu sankcie po ruskej anexii Krymu v roku 2014. Krátko potom sa rozpútal ozbrojený konflikt na východnej Ukrajine medzi ukrajinskými vládnymi vojskami a separatistami, ktorí sú podľa Západu podporovaní Moskvou. Na základe takzvaných minských dohôd platí v oblasti teraz krehké prímerie.

„Robím, čo môžem, aby tieto sankcie, uvalené po anexii Krymu, mohli byť postupne odstránené v súlade s konkrétnym pokrokom v plnení minských dohôd,“ vyhlásil Gabriel pred odletom do Moskvy. „Potom sa môže začať uvoľňovať napätie vo vzťahoch, čo pomôže obom stranám,“ dodal Gabriel s tým, že nemecko-ruské ekonomické vzťahy majú obrovský potenciál.

Agentúra Reuters uviedla, že obchodná výmena medzi Ruskom a Nemeckom klesla v prvej polovici tohto roka o 13,7 percenta.

„Moja cesta do Moskvy prichádza za veľmi napätej situácie, keď sa nedajú čakať rýchle či jednoduché výsledky. Izolácia a konfrontácie ale neponúkajú žiadne vyhliadky do budúcnosti a nepredstavujú rozumnú politiku,“ konštatoval Gabriel.

„Máme veľký záujem na politickej a ekonomickej stabilizácii oblasti východnej Európy, ako aj Sýrie a Blízkeho východu,“ zdôraznil vicekancelár.

Nemeckí sociálni demokrati na čele s Gabrielom zaujímajú v nemeckej koaličnej vláde k Moskve dlhodobo zmierlivejší postoj ako Kresťanskodemo­kratická únia kancelárky Angely Merkelovej.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Sigmar Gabriel #Dmitrij Peskov