Rusko vyšle do bojov v Sýrii lietadlovú loď Admirál Kuznecov

Rusko vyšle svoju jedinú lietadlovú loď do východnej časti Stredozemného mora. Oznámil to ruský minister obrany Sergej Šojgu. Lietadlová loď Admirál Kuznecov sa podľa neho pripojí k ostatným ruským plavidlám operujúcim pri sýrskych brehoch. Šojgu nepovedal, kedy bude lietadlová loď na mieste, ruské médiá hovoria o jeseni.

21.09.2016 17:30 , aktualizované: 20:04
debata (383)

„Teraz je v našej flotile vo východnom Stredomorí šesť vojnových lodí a tri alebo štyri zásobovacie plavidlá. Aby sme zvýšili naše bojové kapacity, pripojíme k nim našu lietadlovú loď Admirál Kuznecov,“ povedal minister.

V New Yorku v stredu rokovala o Sýrii Bezpečnostná rada OSN a ruský minister zahraničia Sergej Lavrov na jej zasadnutí povedal, že Rusko požaduje nestranné vyšetrenie pondelkového útoku na humanitárny konvoj v Sýrii. Zahynulo pri ňom 20 ľudí a boli zničené dodávky pre Sýrčanov. Rusko vylúčilo, že útok má na svedomí jeho alebo sýrske letectvo; USA a sýrska opozícia na tom trvajú.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vyhlásil, že v čase útoku bol na mieste bezpilotný stroj Predator, aký používajú USA. Vyletel vraj z tureckej základne v Incirlik, ktorú využíva americká armáda. „Tento druh bezpilotného stroja môže niesť tiež rakety. Naši západní kolegovia robia všetko pre vyvolanie mediálneho šumu, aby sa zabudlo na tragédiu v Dajr az-Zaur,“ vyhlásil Konašenkov s odkazom na chybný sobotňajší americký útok, pri ktorom zomreli sýrski vojaci.

Šéf americkej diplomacie John Kerry v Bezpečnostnej rade navrhol, aby bol vyhlásený zákaz letov nad trasami používanými pre humanitárne dodávky.

OSN pre pondelňajší útok pozastavila svoje konvoje v Sýrii; v stredu ale úrad pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) oznámil, že konvoje obnoví. „OSN naďalej žiada zabezpečenie bezpečného a trvalého prístupu, bez podmienok a prekážok, aby mohla pomáhať Sýrčanom bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú,“ uvádza sa vo vyhlásení OCHA.

Vysvetľuje sa v ňom, že OSN po pondelkovom útoku prerušila dodávky len do obliehaných miest, inde v Sýrii pomoc pokračovala. Zásielka, ktorá bola v pondelok zničená, obsahovala pomoc pre 78 000 ľudí v URM al-Kubrá, ktorá je na západe provincie Aleppa. Pri útoku zomrelo 20 osôb vrátane riaditeľa miestneho Červeného polmesiaca Umara Barak. Zničených bolo 18 z 31 kamiónov, ktoré sa práve vykladali.

Rusko a USA vyjednali 9. septembra pre Sýriu prímerie, ale sýrska armáda oznámila v pondelok večer, že pokoj zbraní skončil. Takmer okamžite boli obnovené útoky na Aleppo, v jeho východnej časti kontrolovanej opozíciou v noci na stredu napočítali svedkovia 100 výbuchov.

Turecko pokračovalo v náletoch na pozície radikálov z Islamského štátu (IS) a ohlásilo, že traja bojovníci IS boli zabití a zničených bolo 103 objektov používaných radikálmi. Podľa zástupcu sýrskej opozície pri útokoch zahynulo v provinciách Aleppo a Idlib 23 civilistov.

Sýrsky zástupca pri OSN Bašár Džaafarí v BR OSN vyhlásil, že sýrska vláda je pripravená zúčastniť sa ďalšieho kola mierových rozhvorov. „Nestane sa ďalším Irakom alebo Líbyou. Moja je krajina je pripravená obnoviť vnútrosýrsky dialóg bez podmienok a v súlade s princípmi, na ktorých bol tento dialóg zahájený. Chceme dospieť k politickému riešeniu, o ktorom rozhodnú Sýrčania,“ povedal Džaafarí. Minulé kolá mierových rozhovorov sa konalo v Ženeve za patronátom OSN, ale nepriniesol výsledok. Posledné kolo stroskotalo pre obnovené boje v Sýrii.

383 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #lietadlová loď #Admirál Kuznecov