V Kolíne zadržali mladého Sýrčana, vraj chystal bombový útok

Tínedžer zo Sýrie, ktorého zadržali nemecké bezpečnostné zložky v Kolíne nad Rýnom pre podozrenie, že udržiaval kontakty s džihádistami z Islamského štátu (IS), pripravoval zrejme bombový útok.

21.09.2016 18:48
debata (24)

Informoval o tom Západonemecký rozhlas (WDR) s odvolaním sa na stredajšie informácie vyšetrovateľov, podľa ktorých si mladík ešte nevybral konkrétny terč útoku.

Chlapec, ktorého rodina pochádza z Damasku a ktorý pricestoval s rodičmi a mladšou sestrou do Nemecka začiatkom roka 2016, však pri chatovaní na webe dal jednoznačne najavo svoju pripravenosť spáchať takýto útok, uviedol na tlačovej konferencii v Kolíne nad Rýnom predstaviteľ tamojšej polície Klaus-Stephan Becker.

Už podľa skôr zverejnených informácií nemeckých orgánov činných v trestnom konaní nebolo pochýb o radikalizácii chlapca v krátkom čase.

Od partnera v chatovaní zo zahraničia dostal Sýrčan konkrétne podnety na výrobu bomby. Polícia však nedisponuje indíciami, že by bol tínedžer už začal so zabezpečovaním surovín pre výrobu nálože, uviedol kolínsky policajný prezident Jürgen Mathies.

Ako ďalej medzičasom vyšlo najavo, pri zadržiavaní tínedžera došlo pri tlačenici so zasahujúcimi príslušníkmi jednotky osobitého určenia k ľahšiemu zraneniu troch utečencov, ktorí sa pokúsili pred policajným zásahom opustiť budovu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #bombový útok #Kolín nad Rýnom #IS