Slovensko dá utečencom vzdelanie

Slovensko zvyšuje pomoc pre utečencov - v nasledujúcich piatich rokoch im poskytne 550 vládnych štipendií. Túto formu pomoci pri riešení migračnej krízy oznámil šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na summite, ktorý zvolal americký prezident Barack Obama na okraj Valného zhromaždenia OSN. Približne 50 štátov na ňom sľúbilo, že poskytne nový domov pre 360-tisíc utečencov a zvýši finančné príspevky na pomoc.

22.09.2016 10:00
Libanon, deti, Sýria Foto: ,
Deti utečencov v Libanone, kde žije približne milión ľudí zo Sýrie, sa učia v stane.
debata (22)

Slovensko sľúbilo, že do roku 2021 poskytne 550 vládnych štipendií. Štipendiá pre študentov z rozvojových krajín vláda dávala aj doteraz, nie však v takom rozsahu. „Slovensko do roku 2021 poskytne 550 vládnych štipendií pre utečencov, čo je v rámci našej krajiny bezprecedentné množstvo,“ uviedol Lajčák. "V kontexte migračnej krízy je to veľmi užitočná investícia, lebo utečenci, ktorí u nás dostanú vzdelanie, sa v konečnom dôsledku budú môcť vrátiť a pomáhať pri obnove svojich krajín,“ dodal šéf slovenskej diplomacie. Rezort diplomacie zároveň pripomenul, že Slovensko na riešenie migračnej krízy predtým sľúbilo 19 miliónov dolárov, z nich 12 miliónov už odišlo pre medzinárodné fondy a projekty pre utečencov.

Nový domov

Vo svete je podľa odhadov OSN vyše 21 miliónov utečencov. Zo Sýrie ušlo počas vojny, ktorá trvá vyše päť rokov, takmer päť miliónov ľudí. Susedné krajiny, ktoré prichýlili najviac utečencov, potrebujú pomoc. Na Obamovom summite štáty prisľúbili, že nový domov poskytnú pre 360-tisíc ľudí. Ak sa aj tento sľub naplní, stále to nebude dostačujúce. OSN odhaduje, že presídlenie by potrebovalo až 1,2 milióna utečencov.

Samotné Spojené štáty by podľa Obamovho sľubu mali prichýliť v priebehu roka 110-tisíc utečencov. „Čelíme kríze obrovských rozmerov. Nemôžeme zatvárať oči alebo sa obracať chrbtom. Zabuchnutie dverí pred nosom týchto rodín by bolo spreneverou našich najhlbších hodnôt,“ povedal Obama. Či sa Obamov sľub naplní, však bude závisieť od novej administratívy, ktorá nastúpi po novembrových prezidentských voľbách.

Niektoré štáty, podobne ako Slovensko, sa teraz rozhodli pre inú formu pomoci. Prisľúbili finančné príspevky celkovo vo výške 4,5 miliardy dolárov, financovanie škôl, prípadne umožnia utečencom legálne v ich krajinách pracovať.

Obama priznal, že jeho iniciatíva má skromné výsledky. „Stále to nie je dosť, nie je to dostatočné v kríze tejto veľkosti. Ale dúfam, že je to začiatok,“ povedal. Súčasná migračná kríza je podľa Obamu skúškou fungovania medzinárodného spoločenstva. „Všetky krajiny by mali niesť svoj podiel na kolektívnej zodpovednosti, pretože o veľkú väčšinu utečencov sa musí starať desať štátov sveta,“ upozorňoval Obama. Aj taliansky premiér Matteo Renzi sa v New Yorku posťažoval na kolegov v EÚ. Únia podľa neho nerobí dosť, aby Taliansku pomohla vyrovnať sa s migračnou krízou. „Tisíce ľudí utekajú cez Stredomorie. Stále musíme niesť bremeno za túto časť sveta,“ povedal Renzi.

Obama vo svojom poslednom prejave na pôde OSN vo funkcii amerického prezidenta varoval aj pred populizmom, stavaním múrov a upozornil na hrozbu návratu do konfliktného sveta rozdeleného podľa starých hraníc. „Tí, ktorí stavajú ploty, za nimi nakoniec sami skončia,“ varoval.

Nové ploty v Európe

Múr na hraniciach s Mexikom chce stavať republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump, ploty a múry na zastavenie migrantov vyrastajú aj v Európe. Plot postavilo Maďarsko na hraniciach so Srbskom a s Chorvátskom. Teraz zas na hraniciach s Maďarskom začalo stavať základy pre rýchle vybudovanie plota Rakúsko. Pri meste Nickelsdorf na približne 1,8 kilometra dlhom úseku rakúsko-maďarskej hranice robotníci zapúšťajú do zeme tzv. zemné kotvy, na ktorých sa dajú rýchlo postaviť tyče plota. Výber miesta budúceho plota nie je náhodný – pred rokom tadiaľ prechádzali z Maďarska do Rakúska tisíce migrantov. Viedeň spočiatku utečencov vítala, svoj postoj však za uplynulý rok zmenila a podporuje tak uzatvorenie hraníc na balkánskej ceste, ako aj ich prísnu ochranu.

Stavebné práce na ďalšom vysokom plote sa rozbehli aj vo francúzskom prístave Calais. Tento plot má zas zastaviť migrantov, ktorí žijú v tábore prezývanom Džungľa. V tábore je podľa niektorých odhadov už vyše 9¤000 ľudí, ktorí dúfajú, že sa im podarí dostať do Veľkej Británie. Stavbu kilometer dlhého a štyri metre vysokého múru financuje Londýn. Samotný prístav už teraz chráni vysoký plot s ostnatým plotom.

Kým na kontinente sa stavajú ploty, tisíce ľudí stále dúfajú, že sa do Európy dostanú cez Stredozemné more. Podľa OSN počet mŕtvych, ktorí neprežili pokus doplaviť sa do Európy, bude tento rok rekordne vysoký. Aj včera pri pobreží Egypta stroskotala loď, na ktorej bolo 600 ľudí, zachrániť sa podarilo 155 z nich.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #vzdelanie #utečenci #Miroslav Lajčák #štipendiá