Pri nočnom bombardovaní Aleppa vraj zahynulo 45 ľudí

Pri nočnom bombardovaní povstaleckých oblastí na východe Aleppa zahynulo 45 ľudí. Agentúre Reuters to povedal riaditeľ aleppskej nemocnice Al-Kuds Hamza Chatíba. Vojenské lietadlá podnikli v oblasti počas noci vôbec najintenzívnejšie nálety za posledné mesiace.

22.09.2016 11:28 , aktualizované: 14:19
debata (125)

Informovali o tom zástupcovia rebelov a opoziční aktivisti zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Británie. Sýrska armáda ani štátne médiá o úderoch zatiaľ nijako neinformovali.

„Neexistuje zbraň, ktorú by nepoužili,“ uviedol jeden z predstaviteľov povstaleckej skupiny Fastakim, ktoré v meste pôsobia. Podľa iného z rebelov boli pri útoku nasadené aj zápalné bomby. „Ide o nátlak na opozíciu. Rusi len chcú, aby sme sa vzdali. Žiadne iné riešenie nemajú,“ dodal zástupca povstalcov.

Americký minister zahraničia John Kerry v stredu žiadal, aby Rusko a sýrska vláda zastavili lety nad sýrskou vojnovou zónou. Ide podľa neho o poslednú šancu, ako sa pokúsiť zachrániť prímerie, ktoré v krajine platilo do nedeľnej polnoci.

Rusko a USA dohodli 9. septembra pre Sýriu prímerie, ale sýrska armáda v pondelok večer oznámila, že pokoj zbraní sa skončil. Takmer okamžite boli obnovené útoky na Aleppo, v jeho východnej časti ovládanej opozíciou v noci na stredu napočítali svedkovia 100 výbuchov.

Podľa námestníka ruského ministra zahraničia je prímerie v Sýrii najlepším možným riešením. Moskva pre blízkovýchodnú krajinu nevidí žiadnu inú možnosť, citovali ruské médiá Sergeja Rjabkova. Aj napriek nezhodám by si mali americkí a ruskí diplomati „v pokoji sadnúť k rokovaciemu stolu a zamyslieť sa nad tým, čo je potrebné urobiť“, aby dohoda o pokoji zbraní v Sýrii platila aj naďalej. Dohodu podľa neho sabotovali povstalci.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #nálety #Aleppo