Asad obvinil USA, že na sýrskych vojakov útočili úmyselne

Víkendové americké nálety na sýrskych vojakov, pri ktorých zahynulo vyše 60 osôb, boli podľa sýrskeho prezidenta Bašára Asada "rozhodne úmyselné" a trvali hodinu. Prezident v rozhovore s agentúrou AP tiež obvinil Spojené štáty zo zrútenia prímeria, ktoré Američania predtým vyjednali s Rusmi. Týždenné pokoj zbraní platil v Sýrii do nedeľnej polnoci.

22.09.2016 14:48
debata (114)

Asad tiež uviedol, že vojna, ktorá vstúpila už do svojho šiesteho roka, sa pravdepodobne „bude naťahovať“ pre pokračujúcu podporu, ktorú jeho odporcovia získavajú zo zahraničia.

Spojené štáty „nemajú vôľu pripojiť sa“ k Rusku a bojovať spoločne proti islamistom v Sýrii, vyhlásil takisto sýrsky prezident v interview, ktoré bolo natočené v stredu v Damasku. Asad tiež odmietol, že by sýrske či ruské lietadlá v pondelok zasiahli konvoj s humanitárnou pomocou pri Aleppe. Pri útoku vtedy zahynulo vyše 20 ľudí.

Spojené štáty vyjadrili cez víkend poľutovanie nad smrťou desiatok sýrskych vojakov a incident označili za „neúmyselný“. Američania tvrdia, že sa domnievali, že bombardujú pozície teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Na útoku sa zúčastňovala aj Británia. Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) prišlo vo východosyrskej provincii Dajr az-Zaur o život dokonca najmenej 90 sýrskych vojakov.

Asad, ktorý v Sýrii vládne už šestnástym rokom, pôsobil počas rozhovoru veľmi iste, poznamenala AP. Prezident sa cíti silnejší najmä vďaka najrôznejším vojenským víťazstvám v posledných mesiacoch, v bojoch proti teroristom, ako režim nazýva všetky svojich odporcov, mu výrazne pomáha hlavne jeho veľký spojenec Rusko.

Podľa sýrskeho prezidenta môžu za pustošenie, ku ktorému dochádza v Sýrii, iba jeho nepriatelia. Asad síce pripustil určité chyby, však odmietol, že by jeho vojaci mali na svedomí nejaké prehrešky. Armáda je pritom medzinárodnými organizáciami a Západom často obviňovaná z útokov na civilistov a dokonca aj použitie chemických zbraní voči Sýrčanom.

„Keď máte veľa vonkajších faktorov, ktoré nekontrolujete, bude sa to naťahovať a nikto na svete vám nedokáže povedať, kedy vojna skončí,“ vyhlásil sýrsky vodca. Asad sa domnieva, že Sýrčania, ktorí z krajiny utiekli, sa budú môcť vrátiť v priebehu pár mesiacov, ak USA, Saudská Arábia, Turecko a Katar prestanú podporovať ozbrojencov.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad #nálety