Trumpa mladí Američania nechcú, môžu mu však pomôcť vyhrať

Dlhé roky sa v americkej predvolebnej kampani neupriamila taká pozornosť na jednu skupinu obyvateľov, ako tento rok na mladých voličov. Podľa expertov práve oni rozhodnú o tom, či Baracka Obamu v Bielom dome vystrieda jeho názorová pokračovateľka Hillary Clintonová alebo zástanca radikálnych zmien Donald Trump. Čím viac mladých príde voliť, tým väčšiu má podľa prieskumov bývalá ministerka zahraničných vecí šancu na úspech. Avšak jedine v prípade, že by hromadne nepodporili kandidátov menších strán.

22.09.2016 17:19
trump Foto: ,
Podporovateľ republikánskeho kandidáta na post prezidenta USA Donalda Trumpa počas jeho kampane v Tolede.
debata (37)

Málokde v americkej metropole sa koncentruje toľko odporcov Donalda Trumpa ako na washingtonskej Americkej univerzite v pokojnej štvrti v blízkosti ambasád a katedrály. „Trump je nebezpečný, keby splnil všetko, čo sľubuje, môže tu byť vojna,“ povedal študent druhého ročníka medzinárodnej politiky Matthew Logan. Podobne sa vyjadrujú aj ďalší študenti. V odpovedi na otázku, koho budú voliť, však už takí jednotní nie sú.

Niektorí chcú podporiť Clintonovú, ďalší však aj bývalú ministerku zahraničia považujú za nevoliteľnú. Niektorým vadí jej previazanosť s establishmentom, ktorý je podľa nich skorumpovaný, ďalší kritizujú fakt, že Clintonová podobne ako Trump neponúka témy, ktoré by ich zaujali: v predvolebnej rétorike podľa nich úplne chýba otázka globálnej klímy, nezamestnanosti mladých či zvýšenia úverov na štúdium.

Viacero študentov chce preto voliť niektorého z kandidátov malých strán, ktorí nemajú reálnu šancu na úspech. Časť ich podporuje libertariána Garryho Johnsona, časť zelenú Jill Steinovú.

Nechtiac potiahnu Trumpa

„Približne polovica mladých sa neidentifikuje so žiadnou politickou stranou. Podľa prieskumu sú pre nich u kandidátov najdôležitejšie hodnoty ako dôveryhodnosť alebo integrita, politická skúsenosť je až na poslednom mieste,“ povedal zahraničným novinárom vo Washingtone Daniel Bennett z analytického ústavu Atlantic Council zameraného okrem iného na problematiku mladých voličov.

Podľa neho majú mladí úplne iný pohľad na úlohu politikov než predchádzajúce generácie, sčasti vraj preto, že vyrástli po hospodárskej kríze a ich predstava, že sa budú mať lepšie ako rodičia, stroskotala.

Podporovateľka demokratickej prezidentskej... Foto: Reuters, BRIAN SNYDER
hillary clinton Podporovateľka demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej počas kampane v meste Greensboro.

Práve popularita Johnsona a Steinovej, ktorí tento pohľad reflektujú a ktorých preferencie medzi mladými sa v súčte skoro vyrovnajú obľube Clintonovej, môže podľa niektorých analytikov odobrať niekdajšej prvej dáme tisíce voličov, ktorí by mohli rozhodnúť v prospech Trumpa súboj o kľúčové vyrovnané štáty ako je Ohio, Florida či Virginia.

Mladí rozhodnú

Počet ľudí vo veku od 18 do 35 rokov voľby od volieb rastie a tento rok budú tvoriť 31 percent všetkých voličov, čo je o dve percentá viac ako pred štyrmi rokmi.

Zhruba tretina mladých, ktorí prídu k volebným schránkam, chce podľa prieskumu hlasovať za Johnsona či Steinovú. Podobné percento chce podporiť Clintonovú, čo je zhruba polovičný počet, než hlasoval za Obamu.

V posledných siedmich týždňoch pred voľbami sa preto podľa znalcov bude snažiť kampaň demokratickej kandidátky osloviť ich viac ako doteraz a dá sa očakávať, že sa namiesto drahých investícií do televíznych reklám zameria na nové informačné kanály.

„Je zjavné, že tieto voľby rozhodnú mladí ľudia. Ako sa však presne zachovajú, zatiaľ zostáva hádankou,“ neodvážil sa predpovedať výsledok hlasovania ani rešpektovaný analytik a autor mnohých voličských prieskumov John Zogby.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #USA #Hillary Clinton #Donald Trump