Orbán chce deportovať nelegálnych migrantov do táborov mimo EÚ

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhuje, aby Európska únia deportovala všetkých ilegálnych migrantov a sústredila ich v monitorovaných utečeneckých táboroch mimo svojho územia, kde by mohli čakať na vybavenie svojich žiadostí o azyl. Povedal to v rozhovore, ktorý zverejnil server Origo.

22.09.2016 20:16
Maďarsko, Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (43)

„Mohol by to byť ostrov, mohla by to byť pobrežná oblasť na severe Afriky, ale bezpečnosť a zásobovanie takej oblasti by musela vo svojom vlastnom záujme garantovať Európska únia,“ citoval server predsedu maďarskej vlády.

„Tí, ktorí prišli (do EÚ) ilegálne, musia byť zadržaní a odoslaní,“ povedal ďalej Orbán. „Musíme založiť veľké utečenecké tábory mimo EÚ s ozbrojenou bezpečnosťou a finančnou podporou, ktorú zaistí únia. Každý, kto príde ilegálne, tam musí byť vrátený. Tam môžu požiadať o azyl,“ dodal premiér.

Orbán už skôr vyvolal veľké kontroverzie svojimi ostrými výrokmi na adresu migrantov aj pre vybudovanie plotov na južnej hranici svojej krajiny s cieľom zastaviť vlnu utečencov smerujúcich do Európskej únie. Jeho vláda tiež podráždila Brusel vypísaním referenda, v ktorom sa majú maďarskí voliči 2. októbra vyjadriť k povinným kvótam na prerozdelenie migrantov medzi členské krajiny EÚ.

Referendum o kvótach

Šéf úradu Orbánovho kabinetu János Lázár podľa agentúry Reuters povedal, že maďarská vláda uvažuje o tom, že navrhne zmeny ústavy alebo právnych noriem Európskej únie, ak Maďari v platnom referende povinné kvóty odmietnu.

„Ak referendum bude platné a úspešné (v zmysle odmietnutia kvót), bude vláda splnomocnená navrhnúť buď zmeny v maďarskej ústave, alebo európskeho právneho rámca,“ uviedol Lázár na pravidelnej štvrtkovej tlačovej konferencii v Budapešti.

Výsledok referenda bude platný, ak sa hlasovania zúčastní viac ako polovica z ôsmich miliónov voličov. Doterajšie prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina maďarskej spoločnosti je proti kvótam.

Denník Népszabadság v stredu napísal, že Orbánova vláda by v prípade jasného odmietnutia kvót v referende mohla vyzvať k zmenám v Lisabonskej zmluve upravujúcej fungovanie únie, ktoré by posilnili suverenitu členských štátov.

Plán na prerozdelenie migrantov na základe povinných kvót, schválený členskými krajinami EÚ vlani, považuje Budapešť za porušenie svojej národnej zvrchovanosti. V decembri podala na toto rozhodnutie sťažnosť Súdnemu dvoru Európskej únie. Takéto kvóty odmietajú okrem Maďarska aj ostatné tri štáty skupiny V4 – Česko, Slovensko a Poľsko.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Viktor Orbán #utečenci