Pôjdu Poľky po potrate za mreže?

Päť rokov väzenia bude hroziť matke i lekárovi za "zabitie počatého dieťaťa", ak prejde návrh zákona úplného zákazu interrupcií, ktorý vo štvrtok začala prerokúvať dolná komora poľského parlamentu. Na program sa však dostal aj alternatívny projekt, ktorý by do 12 týždňov tehotenstva umožnil jeho umelé prerušenie.

23.09.2016 14:00
poľsko, protest, varšava, interupcie Foto: ,
Tisíce ľudí vo Varšave a v ďalších mestách aj v uplynulý víkend protestovali proti návrhu na úplný zákaz interrupcií v Poľsku.
debata (23)

Silne katolícku krajinu nové návrhy rozdelili. Stúpenci i odporcovia zákazu interrupcií včera búrlivo demonštrovali svoj postoj v centre Varšavy.

Poľsko má už takmer štvrť storočia jeden z najprísnejších interrupčných zákonov. Ten umelé prerušenie tehotenstva umožňuje iba v troch prípadoch: keď gravidita ohrozuje život a zdravie ženy, ak je dôsledkom zločinu, ako je incest alebo znásilnenie alebo ak lekári potvrdia, že nenarodené dieťa je vážne a nezvratne postihnuté, prípadne trpí nevyliečiteľným život ohrozujúcim ochorením.

Vlani v novembri prišla v Poľsku k moci konzervatívna klerikálna strana Právo a spravodlivosť (PiS), čo stúpencov úplného zákazu interrupcií povzbudilo do novej ofenzívy. Vplyvnou katolíckou cirkvou podporované občianske združenie vypracovalo projekt zákona, ktorý sa po vyzbieraní 450-tisíc podpisov včera ocitol na rokovacom programe Sejmu. Za úplný zákaz sa otvorene postavila konferencia biskupov.

PiS je v zásade tiež za ochranu ľudského života „od počatia po prirodzenú smrť“, jeho vedenie si je však vedomé, že väčšina Poliakov (až 74 percent podľa prieskumu zverejneného tento týždeň magazínom Newsweek Polska) si želá zachovanie súčasnej právnej úpravy. Svojim poslancom preto vládna strana neprikázala, ako majú hlasovať a rozhodnutie ponechala na ich svedomí. Tomasz Latos, ktorý včera v mene PiS prehovoril v rozprave, však dal jasne najavo, ako budú jeho kolegovia hlasovať. „Na také témy, ako je interrupcia, majú poslanci PiS pevný názor,“ citoval ho portál Wyborcza.pl.

Liberálna a ľavicová opozícia odmieta drakonický zákon, ktorým by sa Poľsko zaradilo iba k ôsmim krajinám sveta, prevažne latinskoamerickým, ktoré interrupciu za žiadnych okolností nepripúšťajú. „Je to zákon, podľa ktorého by prenatálny život mal mať vyššiu hodnotu ako život ženy,“ zdôvodnila zamietavé stanovisko Občianskej platformy jej poslankyňa Joanna Muchová. V mene bývalej vládnej strany však súčasne odmietla aj návrh liberalizácie interrupčného zákona, ktorý predložila spolu s 215-tisíc podpornými podpismi iniciatíva Ochraňujeme ženy. V ňom sa ráta nielen s možnosťou interrupcií do troch mesiacov tehotenstva, ale aj so sexuálnou výchovou v školách a s jednoduchším prístupom k antikoncepcii.

Oba tábory zdôrazňujú, že v rozpútanej parlamentnej bitke sa rozhoduje o budúcom charaktere Poľska. „Interrupcie sú zabíjaním nevinných detí, peklom pre ženy a morálnou hanbou pre mužov,“ argumentovala Joanna Banasiuková, predkladateľka návrhu občianskej iniciatívy Stop interrupciám. „Poľskému národu ich ako prví nariadili nacistickí zločinci a masovo rozšíril komunistický režim,“ citoval ju portál Wyborcza.pl. Barbara Nowacká, predstaviteľka iniciatívy Ochraňujeme ženy, zase na poslancov apelovala, aby nedopustili „barbarskú kultúrnu kontrarevolúciu“. „Teraz sa ukáže, v akej krajine žijeme. Ak prijmete to neľudské riešenie, používané v niektorých oblastiach Latinskej Ameriky, tak Poľky skončia vo väzení len za to, že chcú samy rozhodovať o svojom živote a vlastnom tele,“ varovala.

V 38-miliónovom Poľsku sa vykonáva menej ako dvetisíc povolených interrupcií ročne. Odhadom 100– až 150-tisíc Poliek podstupuje potrat buď ilegálne v Poľsku, alebo na klinikách v zahraničí, predovšetkým v Nemecku, na Slovensku a v Česku.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #tehotenstvo #potrat #interupcia