Bombardovanie Aleppa pokračuje, hlásia 90 mŕtvych

Lietadlá už druhú noc po sebe intenzívne útočili na oblasť východného Aleppa, ktorú ovládajú sýrski povstalci. Tamojšia civilná obrana oznámila, že lietadlá útočia na jej objekty a že od rána prišlo o život vyše 90 ľudí. Bomby podľa tohto zdroja zničili 40 budov.

23.09.2016 11:27 , aktualizované: 17:02
debata (195)

Sýrska armáda nedlho predtým oznámila začatie novej vojenskej operácie v tomto meste. Ako uviedli opoziční aktivisti zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu monitoruje z Británie, za dnešnými útokmi stála sýrske a ruské lietadlá. Vojakom sa podarilo obsadiť niekoľko budov na južnom fronte.

Zásahy zaznamenali objekty dobrovoľných záchranárov zo sýrskej civilnej obrany, ktorí sa vo štvrtok stali držiteľmi tohtoročných alternatívnych Nobelových cien. Zničené boli ich sanitky aj hasičské autá.

Obyvatelia a aktivisti bombardovanie, ktoré trvá od stredajšej noci, označujú za bezprecedentné. Lietadlá útočia na obývané štvrte, na infraštruktúru a centrá civilnej obrany. Niektoré ulice sú úplne zavalené sutinou a sú uzavreté. Podľa zdravotníkov sú medzi mŕtvymi aj ženy a deti, mŕtvi môžu byť stále pod troskami.

„Je to naozaj kríza. Za svojho života som ešte také bombardovanie nevidel, je to veľmi intenzívne. Režim sa pokúsil preraziť v niekoľkých štvrtiach,“ povedal člen oddielov civilnej obrany Ibráhím Hadž, podľa ktorého sa zatiaľ povstalcom podarilo tieto útoky odraziť.

Armáda, ktorú zo vzduchu podporuje ruské letectvo, vo štvrtok uviedla, že nová operácia sa týka povstaleckých oblastí, v ktorých teraz žije najmenej 250 000 ľudí. Východ mesta Aleppo sa stal terčom ostreľovania už v noci na štvrtok, podľa miestnych lekárov vtedy zahynulo najmenej 45 ľudí.

V piatok zástupca sýrskej armády povedal, že nálety a bombardovanie môže pokračovať dlhší čas a že armáda zapojí aj pozemné jednotky.

Podľa jedného z civilistov, ktorého citovala agentúra AP, bomby zasiahli jednu z dvoch vodární, ktoré zásobujú vodou obe časti mesta.

Jeden z miestnych záchranárov uviedol, že nad mestom prelietavalo päť vojenských lietadiel, ktoré identifikoval ako ruské. Aktivisti zo SOHR informovali o najmenej 30 náletoch na Aleppo od dnešnej polnoci.

„Sýrčania zhadzujú barelové bomby a ruské lietadlá podnikajú nálety,“ uviedol Rami Abdar Rahmán zo SOHR. Barelové bomby sú sudy naplnené trhavinou, naftou a kusmi ocele.

V Sýrii platilo týždenné prímerie, ktoré dohodli Spojené štáty a Rusko. Po skončení pokoja zbraní vypukli začiatkom tohto týždňa násilnosti.

Obyvatelia Aleppa požadujú koridor

Obyvatelia povstalcami ovládanej východnej časti Aleppa tvrdia, že z postihnutých oblastí nie je kadiaľ odísť, a požadujú, aby bol otvorený koridor, ktorým môžu pred náletmi uniknúť. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

„Ľudia čakajú na Božie milosrdenstvo. Nikto nevychádza z domu. Chcú len humanitárny koridor, aby sa dostali preč z Aleppa – nič iné nechcú. Chcú cestu von z mesta,“ uviedol dobrovoľník Ibráhím Hadždž z organizácie Biele helmy, poskytujúcej prvú pomoc civilistom postihnutým občianskou vojnou v Sýrii.

Sýrska vláda na začiatku najnovšej ofenzívy prisľúbila, že umožní obyvateľom východnej časti Aleppa ujsť do západných častí mesta kontrolovaných vládou. OSN odhaduje, že v oblastiach pod kontrolou povstalcov sa nachádza okolo 250 000 ľudí.

„Nič z toho, čo režim povedal o koridoroch, nie je skutočné, nič. Ako sa môžeme pohybovať po uliciach, ak sa necítime bezpečne? Keby to bolo skutočné, hneď by som odišiel,“ povedal 48-ročný Mustafá, ktorý žije s dvoma staršími rodičmi, manželkou a dcérou.

Dohodu o obnovení prímeria v Sýrii zatiaľ nedosiahli

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v noci na piatok uviedol, že Spojené štáty sú odhodlané obnoviť prímerie v Sýrii, pričom zároveň vyzval sýrsky režim a Rusko, aby sa podieľali na zmiernení utrpenia sýrskeho ľudu, napísala agentúra DPA.

John Kerry. Foto: SITA/AP, Evan Vucci
john kerry, usa, minister zahraničia, John Kerry.

„Nie som o nič menej odhodlaný, ako som bol včera, len som ešte viac znechutený,“ povedal Kerry v New Yorku po rokovaní tzv. podpornej skupiny pre Sýriu, na ktorom sa jej členom nepodarilo nájsť spôsob, ako v tejto krajine obnoviť prímerie.

„Ak za nami Rusko príde s konštruktívnymi návrhmi, budeme počúvať,“ dodal Kerry, pričom podľa neho sa členovia podpornej skupiny „takmer jednomyseľne“ zhodli, že proces navrhovaný USA je jedinou schodnou cestou k dosiahnutiu prijateľného riešenia sýrskej krízy.

Súčasťou amerického návrhu na riešenie sýrskeho konfliktu je aj vytvorenie dočasných bezletových zón nad niektorými oblasťami Sýrie. Kerry v tejto súvislosti uviedol, že ešte počká, či na tento návrh pristúpi aj Rusko.

Prímerie, ktoré v Sýrii začalo platiť 12. septembra, narušilo viacero incidentov, pričom k najhoršiemu došlo v pondelok, keď neznáme lietadlá zaútočili na konvoj OSN vezúci humanitárnu pomoc. Útok, ku ktorému došlo pri severosýrskom meste Aleppo, si vyžiadal 21 obetí na životoch.

Útok na konvoj zhoršil napätie medzi Ruskom a USA, pričom Washington tvrdí, že na konvoj zaútočili ruské alebo sýrske vojenské lietadlá. Sýrsky prezident Bašár Asad takéto obvinenia vo štvrtok odmietol a zo zlyhania prímeria obvinil Spojené štáty.

195 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #john kerry