Stroskotanie lode pri egyptskom pobreží má už 162 obetí

Počet obetí stredajšieho stroskotania lode pri egyptskom pobreží vzrástol zo 115 na 162. Ďalšie mŕtve telá objavili záchranári, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na egyptské úrady.

23.09.2016 13:52 , aktualizované: 21:58
migranti, loď, smrť Foto: ,
Záchranári nesú telo obete na nosidlách po tom, čo sa loď s migrantmi prevrhla neďaleko egyptského pobrežia.
debata (13)

Podľa miestneho guvernéra sa môže počet obetí ešte zvýšiť, záchranári pátrajú po ďalších obetiach, pričom sa ale nevie, koľko utečencov na lodi presne bolo. Hovorí sa až o 600 ľuďoch, z ktorých sa zachránilo len 164. Egyptská prokuratúra nariadila zadržať štyroch členov posádky, ktorí sú podozriví z pašovania ľudí.

Loď vezúca migrantov vyplávala z egyptského prístavu Rašíd, ktorý je známy tiež ako Rosetta a leží asi 65 kilometrov východne od Alexandrie. Smerovala do Talianska, potopila sa ale asi 12 kilometrov od pobrežia. Podľa niektorých svedkov bolo na palube 450 osôb, loď má pritom oficiálne kapacitu len 150 miest. Egyptská štátna agentúra MENA hovorila dokonca o 600 ľuďoch.

Zachránených bolo 164 migrantov, niektorí z nich museli byť odvezení do nemocnice, v mori totiž strávili aj sedem hodín, než ich záchranári vytiahli. Medzi pozostalými je 111 Egypťanov, ďalšími migrantmi boli obyvatelia Sudánu, Eritrey, Somálska a Sýrie. Medzi mŕtvymi je veľa žien a detí, ktoré z trosiek lode nedokázali vyplávať.

V tomto roku vzrástol počet utečencov, ktorí sa snažia dostať z Egypta do Talianska. Od januára do septembra ich bolo cez 12 000, vlani to v rovnakom období bolo 7 000 osôb. Podľa expertov egyptskí pašeráci využívajú najmä staré rybárske lode, ktoré sú pri týchto plavbách na palube aj v podpalubí úplne preplnené.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #loď #stroskotanie #migranti