Gülen: Za zmareným pučom bol Erdogan

Za neúspešným pokusom o prevrat v Turecku z 15. júla bol v skutočnosti turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vyhlásil to islamský duchovný Fethullah Gülen, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania puču.

23.09.2016 15:03
Fethullah Gülen Foto:
Fethullah Gülen.
debata (11)

Toto tvrdenie zaznelo počas rozhovoru, ktorý kazateľ poskytol vo štvrtok vo svojom sídle v americkom štáte Pensylvánia agentúre DPA, novinám Die Zeit a denníku El País. S novinármi hovoril prostredníctvom tlmočníka.

Podľa Gülena sa v posledných dňoch objavilo množstvo dôkazov, ktoré jasne potvrdzujú, že Erdogan plánoval údajný prevrat už asi rok a čakal len na vhodnú príležitosť, kedy ho uskutočniť.

Dostupné informácie podľa Gülena dokazujú, že prezident ihneď po začatí prevratu v noci z 15. na 16. júla presne vedel, čo sa deje a prejavoval neskrývanú radosť z toho, že všetko ide podľa plánu. O všetkom boli informovaní aj šéf generálneho štábu tureckej armády a riaditeľ tajnej služby.

Zmarený puč chcel Erdogan využiť ako zámienku na upevnenie svojej moci a perzekúciu svojich odporcov, čo aj napokon naozaj urobil, tvrdí Gülen. Erdogan podľa neho zmení svoje správanie len v prípade, ak bude čeliť hrozbe medzinárodných sankcií.

Sedemdesiatosem­ročný duchovný, ktorý vo svojich prácach propaguje umiernený islam a princípy nenásilia a demokracie, žije už 17 rokov v exile v USA.

Ankara tvrdí, že Gülen dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat a v súčasnosti je v Turecku verejným nepriateľom číslo jeden. Turecké ministerstvo spravodlivosti nedávno požiadalo Spojené štáty o jeho zatknutie, ktoré by malo predchádzať jeho vydaniu na stíhanie do vlasti. Samotný Gülen sa od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil. Požaduje pritom vytvorenie medzinárodnej komisie expertov, ktorá by preskúmala okolnosti pokusu o prevrat. Turecká vláda však podľa Gülena jeho návrh ignorovala.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #Fethullah Gülen