Skupinka mladíkov v Londýne po hádke dobila na smrť Čecha

Skupinka mladíkov v noci na štvrtok na ulici vo východnom Londýne ubila na smrť 31-ročného Čecha, ktorý v britskej metropole pracoval a v osudný večer sa vracal pešo domov z posedenia s kolegami. Informoval o tom v paitok britský denník Daily Mirror.

23.09.2016 19:34
debata (52)
Polícia zatiaľ páchateľa nechytila. Ministerstvo zahraničia ČR nevidí v tejto vražde politicky motivovaný útok. Aj podľa britských médií nejde o vraždu z nenávisti, ale skôr o čin pouličného gangu.

Čech pracoval v cateringové spoločnosti Harbour & Jones v centre Londýna ako zástupca vedúceho. Vo štvrtok večer popíjal s kolegami v reštaurácii Perfect Fried Chicken na ulici East India Dock neďaleko svojho bydliska. V reštaurácii sa krátko pohádal s partiou mladíkov, ktorí potom odišli, ale počkali si na Čecha vonku.

Podľa očitého svedka členovia skupiny zrazili muža v saku ranou do hlavy reťazou na zamykanie kolies. „Ležal na zemi a mal poranenú hlavu. Bolo tam veľa krvi a kopali do neho,“ povedal denníku svedok. Štvorica mladíkov mala podľa neho okolo 20 rokov a odišli na autách typu BMX. Čech zomrel podľa polície na mieste činu krátko po polnoci.

„My tento čin nedávame do súvislosti s politicky motivovanými útokmi namierenými proti prisťahovalcom, o ktorých sa v súvislosti so zmenou atmosféry po brexite (odchode krajiny z EÚ) vo Veľkej Británii hovorí,“ povedala v ČT hovorkyňa ministerstva zahraničia ČR Irena Valentová.

Naopak ako etnicky motivovaný zločin britské a poľské úrady označili augustový útok asi dvadsaťčlenného davu mládeže v anglickom Harlow na dvojicu Poliakov, z ktorých jeden na následky zranení zomrel. Po júnovom britskom referende o odchode z EÚ sa v Británii zvýšil počet útokov na Poliakov a poľská vládna delegácia priletela začiatkom septembra do Londýna o tom rokovať. Britská ministerka vnútra Amber Ruddova sľúbila, že pozorne dohliadne na vyšetrovanie podobných útokov.

Podľa oficiálnych údajov z roku 2014 žije v Británii asi 790 000 Poliakov, čo ich robí po Indoch druhou najväčšou komunitou prisťahovalcov v krajine. Podľa českých úradov v minulom roku na území Británie pracovalo asi 37 000 Čechov.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #smrť #anglicko #Čech