Londýnska polícia zatkla podozrivých z vraždy Čecha

Londýnska polícia zatkla troch mužov, ktorí sú podozriví, že v stredu neskoro večer zavraždili tridsaťjedenročného Čecha. Informoval o tom na svojom webe denník The Guardian. Medzi zadržanými je aj šestnásťročný chlapec.

24.09.2016 11:18 , aktualizované: 11:56
debata (11)

Vyšetrovatelia sú presvedčení, že Čech sa nepohodol v reštaurácii Perfect Fried Chicken na ulici East India Dock neďaleko svojho bydliska so skupinou mladíkov. Tí si potom na neho počkali vonku a napadli ho.

Podľa očitého svedka útočníci zrazili muža v saku ranou do hlavy reťazou na zamykanie kolies. Išlo o štvoricu mladíkov, ktorí do napadnutého, keď spadol na zem, ešte kopali. Po čine odišli na autách typu BMX.

„Dvaja muži vo veku 19 a 29 rokov a šestnásťročný mladík boli zatknutí pre podozrenie z vraždy,“ napísal The Guardian s odvolaním sa na informáciu polície v súvislosti s uvedeným útokom. Trojica je na policajnej stanici, kde ju vypočúvajú.

Hovorca metropolitnej polície tiež vyzval prostredníctvom médií všetkých, ktorí videli, čo udalosti predchádzalo, alebo boli svedkami samotného útoku, aby sa prihlásili. Čech podľa polície zomrel v stredu ešte pred polnocou. Podľahol následkom zranení hlavy.

V súvislosti so zmenou atmosféry v Británii po referende o vystúpení krajiny z Európskej únie sa niekedy hovorí o politicky motivovaných útokoch namierených proti prisťahovalcom. České ministerstvo zahraničia ale už v piatok uviedlo, že tento čin za politicky motivovaný nepovažuje. Ani podľa britských médií nejde o zločin z nenávisti, ale skôr o pouličnú kriminalitu.

Naopak ako etnicky motivovaný zločin označili britské a poľské úrady augustový útok asi dvadsaťčlenného davu mládeže v anglickom Harlow na dvojicu Poliakov, z ktorých jeden na následky zranení zomrel. Po júnovom referende sa v Británii zvýšil počet útokov na Poliakov a začiatkom septembra o tejto situácii prišla do Londýna rokovať poľská vládna delegácia. Britská ministerka vnútra Amber Ruddova uviedla, že na vyšetrovanie podobných útokov dohliadne.

Podľa oficiálnych údajov z roku 2014 žije v Británii približne 790 000 Poliakov, čo ich robí po Indoch druhou najväčšou komunitou prisťahovalcov v krajine. České úrady uvádzajú, že v minulom roku na území Británie pracovalo asi 37 000 českých občanov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Londýn #smrť #Čech