Tanec na sýrskom mínovom poli pokračuje

V snahe udržať pri živote prímerie, na ktorom sa ešte 9. septembra v Ženeve dohodli ministri zahraničia John Kerry a Sergej Lavrov, pokračujú USA a Rusko v tanci na sýrskom mínovom poli.

25.09.2016 07:00
Sergej Lavrov, John Kerry Foto: , ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov (vpravo) a šéf diplomacie USA John Kerry počas spoločnej tlačovej konferencie v New Yorku.
debata (129)

V piatok dokument nakoniec exkluzívne v plnom znení zverejnila agentúra AP. Po tom, čo sa jeho časť objavila v médiách a Rusko tlačilo na celé zverejnenie dokumentu. Podľa Vitalija Čurkina, ruského zástupcu v OSN, práve neochota Washingtonu zverejniť celý dokument bránila rokovať o probléme na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

Lavrov a Kerry rokovali aj v noci na piatok a sýrska téma bola v pláne aj o dvadsaťštyri hodín neskôr. Rovnako v jednom z newyorských hotelov v južnom Manhattane. Na „dostrel“ od sídla OSN, kde sa očakávalo aj rokovanie na rovnakú tému aj na pôde BR OSN. Moskva ho navrhuje po útoku medzinárodnej koalície vedenej USA na sýrske vládne jednotky minulú sobotu a po pondelkovom kontroverznom zničení časti humanitárneho konvoja OSN.

„Budeme pokračovať v konzultáciách až do dosiahnutia trvalého prímeria v arabskej republike,“ reagoval minister Lavrov po dvojhodinovom štvrtkovom rokovaní s Kerrym. Zároveň informoval, že „boli pokusy, aby vláda (sýrska) uskutočnila jednostranné kroky“. "My však trváme na tom, aby kroky urobila aj opozícia,“ zopakoval postoj Moskvy Lavrov. Kerry zase tvrdil, že „ak Rusi prídu späť za nami s konštruktívnymi návrhmi, tak budeme počúvať“.

Už teraz však bolo čo počuť z videonahrávky zverejnenej portálom InfoResist, na ktorej na spoločnej tlačovej konferencii reaguje minister Kerry na Lavrovovu žiadosť rokovať bez predbežných podmienok v súvislosti so sýrsko-sýrskym dialógom a s napätou atmosférou, ktorú spôsobilo vzájomné obviňovanie z útoku na konvoj smerujúci do mesta Aleppo.

„Počúvam kolegu z Ruska a mám pocit, akoby sme sa nachádzali v paralelných vesmíroch,“ odhodil na chvíľu nepreniknuteľnú masku diplomata šéf zahraničia USA. Viacerí svedkovia slovnej prestrelky ju charakterizovali ako pokračujúci americko-ruský tanec na sýrskom mínovom poli a nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier síce diskusiu charakterizoval ako „otvorenú“, ale s dodatkom „veľmi kontroverzná“. Skutočnú vojnovú búrku, ktorej v posledných hodinách čelí Sýria, však sotva vyrieši hysterické „Stačilo!“ alebo „Je načase s tým skoncovať!“, ktoré z tribúny VZ OSN zaznelo z úst francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda.

„Porušenie prímeria v Sýrii je prirodzeným dôsledkom politiky Washingtonu, ktorú uskutočňuje v oblasti,“ tvrdí v článku pre portál Neo americký vojenský veterán Jim Dean. Opiera sa pritom o poznatok, podľa ktorého USA nie sú ochotné „pritlačiť“ na tzv. umiernenú opozíciu, ktorej súčasťou na žiadosť USA je aj časť sýrskych extrémistov, dodržovať prijaté záväzky.

„Biely dom sa tak rozhodol pozerať cez prsty na konanie ozbrojených radikálnych zoskupení zaradených dodatočne do zoznamu takzvanej umiernenej opozície. Na ich porušovanie všetkých dohôd a ich útoky proti pozíciám sýrskych vládnych jednotiek,“ dodáva Dean.

Podľa denníka Financial Times pokusy zastaviť vojnu v Sýrii sa skončili krachom. „USA priznali, že diplomatické úsilie sa dostalo do slepej uličky a sýrska armáda oznámila, že začala nový útok v strategickom meste Aleppo,“ pokúšajú sa o sumarizáciu situácie noviny. Michael Doyle z Kolumbijskej univerzity v New Yorku je však napriek všetkému optimista. „Washington ani Moskva nemajú radosť zo situácie, ktorá vznikla týždeň po zastavení násilia. Ani jedna strana však nechce, aby diplomacia skrachovala,“ cituje politológa denník The Christian Science Monitor. Podľa Doyla obe majú na to dôvod.

„Nemajú záujem na eskalácii napätia a zároveň chcú zachovať jednotnú Sýriu. Je to ako v časoch studenej vojny, keď jedni i druhí chápali, že krotenie konfliktu je oveľa lepšie, ako jeho rozšírenie v oblasti,“ upozorňuje Doyle a zároveň pripomína, že „diplomacia má ešte šancu“. „Spolupracovať sa podarilo aj v v situáciách, keď bol rozsah konfrontácie dva- až trikrát väčší, ako je dnes, a tak by to mohlo aj dnes fungovať,“ dodáva americký politológ.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #boje #prímerie