Orbán navrhol zriadiť tábor pre utečencov na pobreží Líbye

Maďarský premiér Viktor Orbán navrhol, aby Európska únia zriadila na pobreží Líbye veľký utečenecký tábor, kde by boli s pomocou líbyjskej vlády vybavované všetky žiadosti Afričanov o azyl. Rovnako by sa podľa neho malo zrušiť zbrojné embargo OSN, ktorému Líbya čelí od roku 2011. Orbán to povedal vo Viedni na summite európskych krajín, ktoré sú najviac zasiahnuté migračné krízou a ktoré ležia pozdĺž takzvanej balkánskej trasy.

24.09.2016 18:45
Viktor Orbán Foto:
Do rozsiahleho zariadenia by podľa Orbánových predstáv Európa vracala utečencov, ktorí k jej brehom dorazili ilegálne.
debata (108)

Európska únia by podľa Orbána mala prispieť k stabilite v rozvrátenej Líbyi, inak nebude možné navrhovaný utečenecký tábor vytvoriť. Do rozsiahleho zariadenia by podľa Orbánových predstáv Európa vracala utečencov, ktorí k jej brehom dorazili ilegálne. Únia by tiež mala s novou líbyjskou vládou rýchlo uzavrieť dohodu o spolupráci, než sa budúci rok na jar v plnej sile obnoví nápor utečencov plávajúcich cez Stredozemné more.

Podľa predsedu maďarskej vlády by mala únia podobnú migračnú dohodu, akú má teraz s Tureckom, uzavrieť aj s Egyptom. V Egypte je teraz podľa Orbána asi 5,5 milióna utečencov a ak Brusel s Káhirou neuzavrie dohodu, „môžeme sa odtiaľ dočkať prekvapenia“, citovala Orbána agentúra MTI.

Únia sa podľa šéfa maďarskej vlády tiež musí pripraviť na možné zlyhanie migračnej dohody medzi EÚ a Tureckom.

Budapešť tiež požaduje, aby Brusel spravodlivejšie rozdeľoval peniaze medzi krajiny najviac zasiahnuté utečeneckou krízou. „Peniaze idú stále len Taliansku a Grécku, zatiaľ čo Bulharsko, Macedónsko a Srbsko dostávajú nehanebne malé sumy,“ povedal Orbán. Zopakoval tiež, že odmietavé stanovisko Maďarska voči kvótam na prerozdeľovanie utečencov zostáva nemenné.

Rakúsky kancelár Christian Kern do Viedne pozval predstaviteľov desiatich štátov a Európskej únie. Hovorilo sa predovšetkým o potrebe účinnejšej ochrany vonkajších hraníc únie, nutnosti raz a navždy uzavrieť balkánsku trasu a potrebe čo najrýchlejšie uzavrieť s tretími krajinami dohody o vrátení utečencov, ktorí v únii nezískajú azyl.

Lídri európskych krajín však na dnešnom summite v rakúskej metropole žiadnej konečnej dohody nedosiahli, povedal Orbán. Preto podľa neho budú potrebné ešte ďalšie stretnutia.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Viktor Orbán #utečenecký tábor