Za výbuch v cetre Budapešti mohla nastražená nálož

Dvoch príslušníkov policajnej hliadky zranil v sobotu neskoro večer v centre Budapešti výbuch nastraženej nálože. Oznámili to dnes tamojší vyšetrovatelia. Zatiaľ ale podľa nich nie je jasné, či išlo o teroristický, alebo o kriminálny čin. Doteraz sa špekulovalo, že výbuch bol následkom úniku plynu.

25.09.2016 08:08 , aktualizované: 20:49
debata (25)

Výbuch nastal o 22:30 v centre maďarskej metropoly v štvrti obľúbenej pre nočný život s množstvom barov a reštaurácií. Polícia oblasť okolo námestia Oktogon bezprostredne po udalosti uzavrela a evakuovala budovy v okolí miesta explózie.

Prvé nepotvrdené správy uvádzali, že mohlo ísť o výbuch unikajúceho plynu. Polícia dnes ráno uviedla, že explózia nastala v suteréne kancelárskej budovy, ktorá stojí na rušnej križovatke. Dodala, že horieť po výbuchu nezačalo. Dnes okolo poludnia ale vyšetrovatelia oznámili, že explodovala podomácky vyrobená nálož podobná rúrkovej bombe a že čin je vyšetrovaný ako pokus o mnohonásobnú vraždu.

Náčelník maďarskej polície Károly Papp uviedol, že útok bol zjavne namierený proti policajtom, ktorí v danej oblasti bežne hliadkujú. Dodal, že zatiaľ nič nenaznačuje, že za útokom stojí nejaká zahraničná organizácia. Výslovne ale takúto možnosť nevylúčil.

Polícia identifikovala podozrivého, ktorý sa na mieste nachádzal pred výbuchom, a požiadala verejnosť o pomoc pri pátraní po ňom. Podľa Pappa ide o mladíka vo veku 20 až 25 rokov, ktorý mal modré džínsy a pokrývku hlavy. K národnosti podozrivého sa Papp nevyjadril.

„Považujeme to za útok namierený proti celej maďarskej polícii. Niekto sa pokúsil popraviť mojich príslušníkov,“ citovala Pappa agentúra AP. Papp však nespresnil, prečo by terčom útoku mala byť práve polícia.

Podľa médií bomba explodovala na zemi pred jednou z budov. Niektorí svedkovia uviedli, že zranení policajti – muž a mladá žena – sa chceli pozrieť na podozrivú tašku ležiacu na zemi. Úlomky z nálože vraj zranili ženu na hlave a muža na nohe. Obaja boli prevezení do nemocnice. V okolí výbuchu sa podľa agentúry DPA našlo množstvo klincov.

Zranenie oboch policajtov vyžadovalo chirurgický zákrok, uviedla AP. Žena je v kritickom stave, jej kolega je stabilizovaný.

Explózia vyvolala obavy z teroristického útoku, ľudia sa z okolia miesta udalosti rozpŕchli v panike. Na záberoch, ktoré zverejnil napríklad server denníka, je vidieť policajné autá, ako smerujú k miestu výbuchu. Ľudia z miesta utekali opačným smerom.

Čo sa týka motívu činu, polícia je na informácie zatiaľ skúpa. Médiá pripomenuli, že v bezprostrednej blízkosti výbuchu je nočný klub, ktorý v minulosti už terčom bombového útoku bol. Po ňom nasledoval otvorený konflikt medzi dvoma zločineckými skupinami.

Sobotňajší incident vyvolal množstvo otázok a špekulácií. Objavil sa aj názor, že výbuch podporí tvrdý postoj maďarskej vlády voči migrantom. Mohol by tiež pomôcť premiérovi Viktorovi Orbánovi získať výraznejšiu podporu v odmietaní povinných kvót pre prerozdelenie migrantov medzi členské krajiny EÚ, o ktorých sa bude v Maďarsku hlasovať budúcu nedeľu v referende.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #polícia #výbuch #Budapešť