Charlotte: Polícia vydala zábery streľby vedúcej k nepokojom

Polícia v Charlotte v Severnej Karolíne v sobotu večer zverejnila svoje video utorňajšieho incidentu, v ktorom bol zastrelený štyridsaťtriročný černoch Keith Lamont Scott a ktorý v meste vyvolal rozsiahle nepokoje. Ako ale polícia vopred upozornila, samotné zábery nedokazujú, že Scott v tej chvíli držal v ruke strelnú zbraň, ako tvrdí policajti.

25.09.2016 10:50
charlotta, streľba, protest Foto: ,
Demonštranti zhromaždení na Trade a Tryon Streets v Charlotte počas piatej noci protestov proti fatálnej policajnej streľbe pri ktorej zomrel černoch.
debata (1)

Zverejnením videozáznamov polícia vyšla v ústrety požiadavkám protestujúcich. Polícia zároveň médiám poslala fotografie zbrane a marihuany, ktoré mal podľa nej Scott pri sebe a pre ktoré sa na neho polícia pri inej akcii na začiatku týždňa zamerala. Oznámila tiež že Scott mal na členku puzdro na pištoľ, a zverejnila fotografiu tohto predmetu. Scott bol podľa polície zastrelený preto, že potom, čo na príkaz príslušníkov vystúpil z auta, odmietol vypočuť výzvy na odhodenie zbrane.

Na policajných záberoch urobených kamerou na prístrojovej doske policajného vozidla je vidieť, ako Scott vystupuje z auta typu SUV a ustupuje od neho s rukami voľne pri tele, zatiaľ čo policajti na neho mieria a kričia, aby odhodil zbraň. Na záberoch ale nie je celkom zrejmé, či má muž niečo v ruke. Potom sú počuť štyri výstrely a Scott padá k zemi. Druhý videozáznam, ktorý bol zhotovený kamerou na uniforme jedného príslušníka, ukazuje Scotta pred zastrelením a potom až na zemi, opäť ale nie je jasné, či má niečo v ruke.

Náčelník charlottskej polícia Kerr Putney predtým povedal, že dôkazy ako celok jasne preukazujú, že Scott mal v čase stretu pri sebe zbraň, upozornil ale, že samotné zábery nie sú dostatočné a absolútnu istotu o tom neposkytujú. „Konflikt bol vyvolaný zločinom, ktorý spáchal, a jeho zbraň potom celú situáciu vyostrila,“ citovala náčelníka agentúra Reuters.

Charlotte sprevádzajú nepokoje a demonštrácie

V Charlotte sa od začiatku týždňa konajú pre Scottove zastrelenie nepokoje a demonštrácie proti údajne neoprávnenému a rasistickému policajnému násiliu voči černochom. Sám policajt, ​​ktorý Scotta zastrelil, je pritom černoch, rovnako ako náčelník Putney. Rozsiahle násilnosti protestujúcich si vyžiadali mnoho zranených, úrady v meste vyhlásili zákaz nočného vychádzania a povolali Národnej gardu.

Scottová rodina uviedla, že policajné závery ukazujú, že Scott nekonal útočne a že streľba zo strany polície nemala zmysel. Rodina ale dodala, že videozábery na kľúčové otázky nezodpovedajú, takže zatiaľ nemá názor na to, či by mal byť strieľajúci policajt obvinený.

Polícia vydala podrobný opis prípadu i videozáznamy

Polícia tiež vydala podrobný opis celého prípadu. Podľa jej podaní sa dvaja neuniformovaní policajti vydali zatknúť osobu, keď v aute zbadali Scotta, ako si balí marihuanovú cigaretu.

K akcii ich ale prinútilo až zistenie, že muž má pri sebe zbraň, a keď uvideli, ako ju dvíha, navliekli si policajné vesty, identifikovali sa a vyzvali ho, aby zbraň odložil, čo Scott odmietol. Potom podľa polície vystúpil so zbraňou v ruke z auta, cúval a nereagoval na výzvy na odhodenie zbrane; to policajti vyhodnotili ako „bezprostrednú fyzickú hrozbu“ a jeden z nich spustil streľbu.

Policajná správa tiež predkladá výsledky forenzného vyšetrovania, podľa ktorých sú Scottove odtlačky prstov a DNA na nabitej zbrani, ktorá bola zaistená na mieste incidentu. Televízia CNN medzitým zverejnila fotografiu, ktorá podľa jej zdroja ukazuje scénu krátko po streľbe, kde je blízko tela zastreleného vidieť na zemi zbraň.

Demonštranti v Charlotte v posledných dňoch požadujú, aby polícia zverejnila vlastné videozáznamy. To polícia doteraz odmietala s tým, že by to narušilo vyšetrovanie. Po zverejnení iných videozáznamov ale podľa šéfa polície nastala situácia, že bolo možné zverejniť aj policajné zábery.

Scotta zastrelil černošský policajt Brentley Vinson, ktorý bol už postavený mimo službu. Putney v sobotu povedal, že proti nikomu z policajtov v tejto chvíli rozhodne nezačne v tejto veci stíhanie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #černoch #Severná Karolína #Charlotte