Televízia ponúka súboj storočia. Clintonová verzus Trump

Prvý raz tvárou v tvár. Spája ich len jedno. Obaja majú slávne meno. Všetko ostatné demokratickú prezidentskú nominantku Hillary Clintonovú a jej súpera republikána Donalda Trumpa rozdeľuje.

26.09.2016 08:21
Trump, Clintonová Foto:
V prvej televíznej debate sa stretnú prezidentskí kandidáti Donald Trump a Hillary Clintonová.
debata (71)
Politika, povaha, pohlavie. Už v pondelok sa v prvej televíznej debate tieto dva rôzne svety zrazia. A výsledok môže ovplyvniť to, kto získa 8. novembra kľúče od Bieleho domu.

Tesný súboj

Je to súboj na ostrie noža. Podľa priemeru prieskumov na internetovej stránke RealClearPolitics vedie Clintonová nad Trumpom o 2,5 percenta. Berúc do úvahy odchýlky v prieskumoch, je to v podstate remíza. Väčšina expertov sa zhoduje, že Clintonová má stále dobrú šancu vyhrať. Je však jasné, že Trump v posledných týždňoch získava pôdu pod nohami. Darí sa mu aj v kľúčových štátoch ako Ohio a Florida, ktoré sú vždy dôležité pre konečný výsledok amerických prezidentských volieb.

Televízne diskusie budú tri. Okrem toho sa v jednej debate stretnú aj viceprezidentskí kandidáti demokrat Tim Kaine a republikán Mike Pence.

"Netvrdil by som, že v televíznych diskusiách je v stávke úplne všetko, ale vždy v nich ide o veľa. Najmä vtedy, keď to vyzerá, že voľby budú tesné,“ reagoval pre Pravdu expert na politickú komunikáciu Alan Schroeder zo Severovýchodnej univerzity v Bostone. "Samotné debaty zvyčajne nezmenia výsledok volieb. Pozerá ich však veľa ľudí a mimoriadne sa o ne zaujímajú médiá. Diskusie sú teda dôležitým prvkom prezidentskej kampane. Stále máme aj malý počet nerozhodnutých voličov, ktorých je možné presvedčiť. Debata je dobrým nástrojom, aby to kandidáti dokázali,“ myslí si Schroeder.

S čím teda Clintonová a Trump vyrukujú v prvej 90-minútovej diskusii na pôde Hofstrovej univerzity v štáte New York? Diskusia bude zameraná na tri témy: národnú bezpečnosť, ako dosiahnuť prosperitu a akým smerom sa uberá Amerika. Clintonová priznáva, že nie je typickou političkou, ktorá by bola schopná strhnúť masy. Bývalá ministerka zahraničných vecí je však dobrou rečníčkou. Bez väčších problémov zvládla aj debaty počas demokratických primárok, keď čelila ľavicovému oponentovi Berniemu Sandersovi.

"Urobím všetko preto, aby som komunikovala čo najjasnejšie a čo najodvážnejšie, ako sa len dá, keď budem čeliť urážkam, útokom, šikanovaniu a predsudkom, ktorých sme boli svedkami zo strany môjho súpera,“ vyhlásila Clintonová v rozhlasovej šou Steva Harveyho. "Dokážem to. Dokážem takéto veci zvládať. Už som to zažila. Viem, že je to kontaktný šport,“ tvrdí Clintonová.

Odborníci si myslia, že demokratka bude určite dobre pripravená odrážať Trumpove útoky a bude vedieť prejsť aj do protiútoku. Zároveň sa Clintonová bude snažiť odlíšiť od svojho protivníka. "Očakávam, že jej odpovede na politické otázky moderátora pôjdu do detailov,“ uviedol pre Pravdu Eric Ostermeier, politológ z Minnesotskej univerzity.

Týmto prístupom by mohla Clintonová vykresliť sama seba ako skúsenú političku, ktorá má prezidentské kvality. Trump totiž vo svojich vystúpeniach veľmi zriedkavo do hĺbky rozoberá svoje politické návrhy. Pre celebritného miliardára však bude určite debata dobrou príležitosťou, ako sa prezentovať pred publikom. V takejto úlohe sa Trump cíti dobre. Nie je však vôbec jasné, aký prístup pre debatu zvolí. Či sa pokúsi pôsobiť aj umiernene, alebo sa spoľahne na svoj tradičný útočný štýl sprevádzaný polopravdami a výmyslami.

Agresívny macho

"Trump dokáže byť len Trumpom. Keď je agresívny a macho, tak je to preňho najlepšie,“ myslí si expert na politické debaty Allan Louden z Wakeforestskej univerzity v Severnej Karolíne. Aj podľa experta však musí Trump zvážiť aj iný prístup. "Riskuje, že bude vyzerať príliš necivilizovane a sebecky,“ pripomenul pre Pravdu Louden.

Zdá sa však, že Trumpa pochybnosti netrápia. Pred debatou varoval moderátorov, aby sa ho nepokúšali nachytať na hruškách za jeho klamstvá. Pustil sa tiež do ostrého sporu s Clintonovej stúpencom Markom Cubanom. Tento americký miliardár podporuje demokratku, hoci v minulosti bol priateľom Trumpa. Cuban by sa mal objaviť aj v publiku na debate. Trump na sociálnej sieti Twitter odkázal, že by k nemu mohol posadiť Gennifer Flowersovú, s ktorou mal Bill Clinton krátky pomer koncom 70. rokov.

"Hillary Clintonová plánuje využiť debatu na diskusiu o veciach, ktoré zmenia životy ľudí. Nie je prekvapením, že Donald Trump sa vybral inou cestou,“ reagovala pre agentúru AP na kontroverziu s Flowersovou hovorkyňa Clintonovej kampane Jennifer Palmieriová.

Najznámejšia televízna debata

Prvá televízna prezidentská debata sa konala 26. septembra 1960. Je asi najslávnejšia nielen preto, že to bola premiéra, ale najmä preto, že s najväčšou pravdepodobnosťou pomohla vyhrať voľby demokratovi Johnovi Fiztgeraldovi Kennedymu. V televíznom dueli sa stretol s republikánom Richardom Nixonom. Kennedy mal v čase debaty 43 rokov, Nixon 47. Demokrat vyzeral mladistvo, bol opálený, v televízii zažiaril. Nixon bol po chorobe, pochudnutý a bledý. Kennedyho imidž mu po pomohol vyhrať debatu a zakorenil mýtus, že v televíznom dueli na víťazstvo niekedy stačí dobre vyzerať. Doteraz sa traduje, že podľa prieskumu diváci, ktorí debatu pozerali, jasne tvrdili, že ju vyhral demokrat. Ale tí, čo ju iba počúvali v rádiu, uviedli, že to bola remíza. V skutočnosti však taký veľký prieskum nikto po debate nerobil. Nixon napriek tomu v nasledujúcich troch televíznych debatách robil, čo mohol. Rýchlo trocha pribral a dal si aj televízny mejkap. Kennedy však voľby v roku 1960 tesne vyhral.

Kto, kedy a s kým

  • pred súbojom o Biely dom 8. novembra sa konajú tri televízne prezidentské debaty a jedna viceprezidentská
  • v prezidentských televíznych dueloch 26. 9., 9. 10. a 19. 10. sa stretnú demokratka Hillary Clintonová a republikán Donald Trump
  • viceprezidentská debata medzi demokratom Timom Kainom a republikánom Mikeom Penceom sa koná 4. októbra
  • na veľkých televíznych debatách sa podľa pravidiel môžu zúčastniť len kandidáti, ktorí v piatich vybraných prieskumoch majú podporu aspoň 15 percent

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump