Bombardovanie v Sýrii pokračuje, Rusko kritizuje USA za neplnenie záväzkov

Sever a východ sýrskeho mesta Aleppo boli v noci terčom silného bombardovania. Vo štvrtiach ovládaných povstalcami začínajú podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) dochádzať potraviny a zdravotnícke potreby. Za týždeň v meste a v jeho okolí podľa agentúry Reuters zahynulo vyše 230 ľudí.

26.09.2016 13:15 , aktualizované: 14:24
sýria, aleppo, nemocnica Foto:
V nemocniciach pribúda ranených a chýba krv a špecialisti na transfúzie.
debata (230)

Bíbars Mišal z civilnej obrany povedal Reuters, že lietadlá bombardovali povstalecké časti mesta celú noc. „Je to stále rovnaké, najmä v noci je bombardovanie intenzívne, je stále prudšie, používajú všetky druhy zbraní – fosfor, napalm a barelové bomby,“ povedal Mišál.

Pre Sýriu bolo 9. septembra dohodnuté prímerie, ale od 19. septembra sa znovu bojuje. Podľa bilancie SOHR odvtedy zahynulo v Aleppe a jeho okolí najmenej 237 osôb, z nich 162 v povstaleckej časti Aleppa. Medzi mŕtvymi je veľa civilistov, ku ktorým patrí 38 detí, zranených je 400 ľudí. Sýrska armáda minulý štvrtok začala masívne ofenzívu proti východnému Aleppu a do bojov sú zapojené tiež ruské lietadlá. Po nočných útokoch v meste prepuklo niekoľko požiarov.

Detský fond OSN UNICEF upozornil, že v dôsledku bojov nie je východné Aleppo zásobované dva mesiace a od soboty tam ľudia nemajú prístup ani k vode. „Nemocnice sú pod veľkým tlakom, pretože pribúda ranených a chýba krv a tiež špecialisti na transfúzie. Z toho dôvodu sa u niektorých vážne zranených okamžite vykonáva amputácia,“ povedal zdravotnícky zdroj reportérovi agentúry AFP.

Ceny potravín v Aleppe pre nedostok neprestávajú rásť – balíček siedmich placiek arabského chleba stál minulý týždeň 350 sýrskych lír (1,45 €), teraz stojí 500 lír (2,07 €).

Západné štáty na pôde OSN v nedeľu obvinili zo zodpovednosti za násilie v Sýrii Rusko. Stála veľvyslankyňa USA pri OSN Samantha Powerová povedala, že to, čo Rusko podporuje a čo robí v Aleppe nie je boj proti terorizmu, ale barbarstvo. Jej ruský náprotivok Vitalij Čurkin naopak zodpovednosť za situáciu pripísal medzinárodnej koalícii vedenej Spojenými štátmi.

Lavrov kritizuje USA za neplnenie záväzkov ohľadom urovnania v Sýrii

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol, že Západ na čele s USA nezvláda svoje záväzky ohľadom Sýrie. Súčasne vyjadril nepochopenie nad zvolaním posledného zasadnutia Bezpečnostnej rady (BR) OSN a vyslovil podozrenie, že šlo o manéver, ktorého cieľom bolo odpútať pozornosť od náletu západnej koalície na pozície sýrskej armády pod Dajr az-Zaurom.

Lavrov pripomenul, že Sýria ako hlavná téma dominovala na zasadnutiach Valného zhromaždenia OSN celý uplynulý týždeň. Dodal, že sa konala aj ministerská schôdzka BR OSN, ako aj dve zasadnutia podpornej skupiny pre Sýriu.

„Sýrsku vládu i nás tam obviňovali zo všetkých možných hriechov a na tieto obvinenia dostali odpovede,“ vyhlásil Lavrov, ktorý uviedol, že nerozumie, načo bolo nutné zvolávať ďalšie zasadnutie BR OSN počas uplynulého víkendu.

„Aj keď, nie je ťažké dovtípiť sa to: Západ na čele s USA zjavne nezvládajú svoje záväzky (v Sýrii),“ dodal Lavrov. Spresnil, že napriek tomuto manévrovaniu sa Rusko bude domáhať dôkladného prešetrenia okolností nedávneho útoku na humanitárny konvoj v Sýrii.

Mimoriadne zasadnutie BR OSN sa konalo v nedeľu v New Yorku na žiadosť Británie, Francúzska a USA. Západné štáty sa počas neho snažili zvaliť na Rusko vinu za vyostrenie situácie v Aleppe, kde sýrske vládne jednotky vedú operáciu proti protivládnym povstalcom.

Ruský vyslanec pri OSN Vitalij Čurkin následne vyhlásil, že po tom, ako USA „svojím taktizovaním“ umožnili povstalcom preskupiť sa a dostať posily, Moskva „už neprijme jednostranné kroky na prerušenie bojových operácií v Sýrii“.

Lavrov však vo vysielaní televízie NTV uviedol, že na „zatracovanie dohody o prímerí“, ktorú sa podarilo uzavrieť vďaka úsiliu USA a Ruska, je ešte priskoro. Upozornil ale, že Spojené štáty prichádzajú s novými požiadavkami, ktorými podmieňujú plnenie dohody o prímerí zo svojej strany.

Lavrov okrem iného vyhlásil, že „absolútne nemôže dôverovať“ Spojeným štátom vo veci ich pripravenosti zaútočiť na pozície Frontu an-Nusra, aj keď Washington deklaruje, že táto organizácia je rovnako nebezpečná ako islamský štát (IS).

Peskov: Tón vyhlásení Británie a USA ohľadom vývoja v Sýrii je neprijateľný

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil situáciu v Sýrii za „mimoriadne zložitú“, keď komentoval výsledky poslednej mimoriadnej schôdzky Bezpečnostnej rady (BR) OSN.

Vzhľadom na to, že situácia spojená s urovnaním konfliktu v Sýrii je „príliš beztvará“, Kremeľ nevidí zmysel na zvolanie schôdzky o Sýrii na najvyššej úrovni, dodal Peskov.

Kritizoval spojencov za to, že ešte stále nedošlo k vymedzeniu sa umiernenej opozície voči teroristickým organizáciám, čo je zakotvené aj v spomínanej dohode o prímerí.

Ako informovala agentúra TASS, samotné prímerie v Sýrii Peskov označil za málo účinné. Vyslovil podozrenie, že slúži na preskupenie síl či vyslanie posíl. Súčasne však uviedol, že Moskva „nestráca nádej, a najmä politickú vôľu na to, aby vyvinula maximálne úsilie s cieľom dostať sa na stabilnú cestu politického urovnania“.

Kremeľský hovorca súčasne označil „tón vyhlásení Británie a USA“ v sýrskej otázke za neprijateľný. Upozornil, že takáto rétorika „môže zasadiť vážnu ranu procesu urovnania v Sýrii i našim dvojstranným vzťahom“.

Na mimoriadnom zasadnutí BR OSN venovanom Sýrii niekoľko predstaviteľov naznačilo, že Rusko mohlo spáchať vojnový zločin v súvislosti s minulotýždňovým útokom na humanitárny konvoj pri Aleppe, ktorý si vyžiadal 20 mŕtvych. Rusko však odmietlo zodpovednosť za tento incident, pri ktorom došlo k zničeniu 18 z 31 nákladných vozidiel. Moskva tvrdí, že konvoj ostreľovali sýrski povstalci alebo naň zaútočili americké bezpilotné lietadlá.

230 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #útoky #bombardovanie #Aleppo