Grécko vrátilo do Turecka cez 70 migrantov z ostrova Lesbos

Loď európskej pohraničnej agentúry Frontex v pondelok previezla cez 70 imigrantov z gréckeho ostrova Lesbos do tureckého prímorského mestečka Dikili. Ide o prvú väčšiu skupinu utečencov, ktorá bola vrátená od jari, kedy nadobudla účinnosť migračná zmluva medzi Európskou úniou a Tureckom, upozornila agentúra DPA. Podľa agentúry AP Grécko tiež vyslalo v rámci relokačného programu Európskej únie cez 30 ľudí do Španielska.

26.09.2016 18:36
debata (11)

Podľa gréckych úradov išlo výhradne o mužov, pričom viac ako 50 z nich pochádza z Pakistanu. Ďalší sú zo Srí Lanky, Alžírska a Maroka, teda krajín, ktoré únia všeobecne považuje za bezpečné a ich občanov mieriacich do Európy za ekonomických migrantov bez nároku na bezpečnostný azyl.

Niektorým z odsunutých bola žiadosť o azyl zamietnutá a iní sa o to ani nepokúsili. Migračná dohoda medzi EÚ a Tureckom stanovuje, že ľudia, ktorí sa neregulárne dostali z Turecka do Grécka od druhej polovice marca, možno odoslať späť, pretože Turecko je vedené ako „bezpečná tretia krajina“. Na gréckych ostrovoch Lesbos, Chios, Samos, Kos a Leros sa teraz nachádza viac ako 14 000 utečencov a migrantov. To v poslednej dobe už vyvoláva napätie a nepokoje. Celkovo ich je v Grécku cez 60 000.

Podľa agentúry AP odletelo v rámci relokačného programu EÚ do Španielska 27 Sýrčanov a Iračanov, teda ľudí z krajín kvalifikovaných ako životu nebezpečné. Vo všetkých prípadoch išlo o rodiny s deťmi. S programom, na základe ktorého si majú krajiny EÚ prerozdeliť tisíce utečencov z preplneného Talianska a Grécka, nesúhlasí Česko, Slovensko a Maďarsko. Ale ani iné krajiny, ktoré ho odsúhlasili, sa s prijímaním utečencov neponáhľajú. Za posledné dva roky sa takto premiestnilo len viac ako 4 000 ľudí, pričom sa ich presťahovať má cez 66 000.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #utečenci #lesbos