Referendum delí Bosnu

Bosnianski Srbi v nedeľňajšom referende schválili zachovanie svojho štátneho sviatku, proti ktorému namietajú príslušníci nesrbských etník v Bosne a Hercegovine.

27.09.2016 09:09
Bosna, referendum Foto: ,
Predmetom nedeľňajšieho referenda bolo zachovanie sviatku ,,štátnosti", ktorý Srbi oslavujú 9. januára, na výročie vyhlásenia Republiky srbskej v roku 1992.
debata (10)

Hlasovanie sa konalo napriek verdiktu ústavného súdu v Sarajeve, ktorý zakázal oslavy Dňa štátnosti, ako aj samotné referendum. Generálna prokuratúra Bosny a Hercegoviny, ktorú tvorí bosniacko-chorvátska federácia a Republika srbská, v pondelok spustila vyšetrovanie referenda, v ktorom sporný štátny sviatok podporilo 99,8 percenta hlasujúcich. K urnám prišlo 56 percent oprávnených voličov, veľká väčšina Nesrbov hlasovanie bojkotovala.

Referendum je novým zdrojom napätia medzi bosnianskymi etnikami, ktorých spolužitie je poznačené vojnou z rokov 1992 až 1995. Súčasne je skúškou síl pred omnoho závažnejším hlasovaním o odtrhnutí sa Republiky srbskej od Bosny a Hercegoviny, ktoré je naplánované na rok 2018.

Predmetom nedeľňajšieho referenda bolo zachovanie sviatku „štátnosti“, ktorý Srbi oslavujú 9. januára, na výročie vyhlásenia Republiky srbskej v roku 1992. Podľa ústavného súdu je tento sviatok, pripadajúci na pravoslávne Vianoce, diskriminačný voči Bosniakom (bosnianskym moslimom) a katolíckym Chorvátom. Mnohým Nesrbom navyše pripomína ich vyháňanie z Republiky srbskej počas vojny.

Západné štáty vyzvali bosniansko-srbskú vládu, aby referendum zrušila, keďže inak podľa nich dôjde k porušeniu právneho poriadku a mierovej dohody z Daytonu. Rusko oproti tomu hlasovanie podporilo.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina