Zomrel bývalý izraelský prezident Šimon Peres

Vo veku 93 rokov zomrel po ťažkej chorobe bývalý izraelský prezident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Šimon Peres. Informovala o tom v stredu spravodajská stanica BBC.

28.09.2016 07:11 , aktualizované: 14:04
Šimon Peres Foto: ,
Bývalý izraelský prezident Šimon Peres.
debata (17)

Peresa 13. septembra postihla silná mŕtvica s krvácaním do mozgu. Jeho stav sa najprv zlepšoval, ale v utorok sa náhle zhoršil, uviedla BBC.

Exprezident a laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1994 bol dlhodobo rešpektovanou osobnosťou izraelskej politiky, jedným z najobdivova­nejších symbolov krajiny a posledným živým spojivom so zakladateľmi štátu.

Peres sa narodil v roku 1923 v poľskom mestečku Wieniawa ako Szymon Perski. Keď mal jedenásť rokov, odsťahovala sa jeho rodina do Palestíny, pretože ak by ostali v Poľsku, s najväčšou pravdepodobnosťou by sa nevyhli koncentračnému táboru.

Jednou z udalostí, ktorá najviac poznačila neskoršiu politickú kariéru Šimona Peresa, bol osud jeho starého otca. Toho nacisti v synagóge zaživa upálili, čo Peres zmienil aj 70 rokov po tejto tragickej udalosti pri uvedení do prezidentského ú­radu.

Bol známy miestami až prehnaným optimizmom. „Zomierajú pesimisti aj optimisti, ale žijú odlišným spôsobom,“ zvykol hovorievať.

Vysokého veku sa dožil aj vďaka tomu, že si strážil svoju postavu nevídaným spôsobom. Vážil sa každé ráno a ak zistil, že pribral, okamžite si naordinoval pôstny deň. „Nikdy nedovolenkovať, byť vždy zaneprázdnený a venovať sa činnosti, ktorá vás napĺňa,“ prezradil v jednom z rozhovorov recept na vitalitu.

Počas 70 rokov trvajúcej kariéry zastával prakticky všetky vysoké politické funkcie, pôsobil trikrát na poste premiéra a dlhší čas riadil i rezorty zahraničných vecí, obrany a financií.

Úrad izraelského prezidenta opustil v roku 2014 po ukončení sedemročného funkčného obdobia. Peresovi v roku 1994 udelili Nobelovu cenu za mier po tom, ako rok predtým tajne dojednal prelomovú mierovú dohodu s Palestínčanmi. Cenu si prebral spoločne s izraelským premiérom Jicchakom Rabinom a palestínskym lídrom Jásirom Arafatom. Peres však stál aj za rozvojom izraelského obranného sektora vrátane jadrového programu.

Jeho povesť mierotvorcu bola poškodená zlyhaním mierových dohôd medzi izraelskou vládou a Palestínčanmi, podporou výstavby židovských osád v Predjordánsku, ako aj masakrom v libanonskej osade Káná, kde bolo v roku 1996 počas bojov medzi izraelskou armádou a hnutím Hizballáh zabitých 106 civilistov a 116 utrpelo zranenia.

Jeho úmrtie potvrdil aj jeho syn Chemi pre novinárov, ktorí sa ráno zišli pred nemocnicou, kde Peresa po silnej mŕtvici s krvácaním do mozgu hospitalizovali pred dvoma týždňami v Šebovom zdravotnom stredisku Tel ha-Šomer.

„Dnes sme sa s hlbokým žiaľom rozlúčili s naším milovaným otcom, deviatym prezidentom Izraela. Zanechal nám odkaz, ktorý znie pozerať sa vždy do budúcnosti. Je pre nás cťou, že sme boli jeho blízkou rodinou, dnes však cítime, že celý izraelský národ, ako aj svetové spoločenstvo s nami zdieľa túto stratu,“ uviedol Chemi Peres.

Smútočné stanovisko vydal v tejto súvislosti aj úradujúci izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Vyhlásil tiež, že jeho kabinet sa dnes zíde na mimoriadnom zasadnutí. Šimon Peres patrí podľa AP medzi najobdivovanejších izraelských štátnikov a predstavoval posledné priame spojivo so zakladateľmi moderného Izraela.

Štátny pohreb bude v piatok v Jeruzaleme

Telesné pozostatky bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa budú vystavené vo štvrtok v budove Knesetu (izraelského parlamentu) v jeruzalemskej štvrti Givat Ram. Štátny pohreb sa uskutoční v tom istom meste v piatok, informuje agentúra DPA.

Členovia zákonodarného zboru sa zídu na mimoriadnom zasadnutí o 10.00 h miestneho času (09.00 h SELČ), následne budú oznámené detaily týkajúce sa štátneho pohrebu. Izraelské školy dnes začali vyučovanie hodinou venovanou životu a dielu zosnulého štátnika. Rezort školstva pripravil náučný program pre všetky vekové skupiny.

Účasť na Peresovom pohrebe ohlásili už viacerí svetoví lídri: demokratická kandidátka na post amerického prezidenta Hillary Clintonová s manželom, bývalým prezidentom USA Billom Clintonom, kanadský premiér Justin Trudeau, americký prezident Barack Obama, britský princ Charles, či hlava katolíckej cirkvi pápež František.

Agentúra AP informovala aj o účasti amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, nemeckého prezidenta Joachima Gaucka, mexického prezidenta Enriqueho Peňa Nietu, austrálskeho premiéra Malcolma Turnbulla či holandského ministerského predsedu Marka Rutteho.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí podľa denníka Haarec vyjadrilo nádej, že na piatkovej poslednej rozlúčke budú prítomní aj predstavitelia Egypta, Jordánska a ďalších predstaviteľov arabských krajín.

Peresova rodina poskytla jeho rohovky na transplantáciu

Bývalý izraelský prezident Šimon Peres sa po svojej smrti stal darcom, keďže ešte za života súhlasil s poskytnutím svojich očných rohoviek na transplantáciu. Potvrdil to jeho osobný lekár a súčasne aj zať Rafi Walden, ktorý uviedol, že 93-ročný Peres sa až do nedávnej mozgovej príhody tešil dobrému zdraviu.

Walden sa okrem toho pred novinármi vyjadril, že Peres pred smrťou netrpel. „Jeho život sa skončil náhle v čase, keď stále pracoval pre svoju veľkú vášeň – posilnenie štátu a boj za mier. Jeho odkaz tu s nami zostáva,“ uviedol Walden.

Walden ocenil prácu lekárov v Šebovom zdravotnom stredisku pri Tel Avive, ktorí bojovali za Peresov život a urobili všetko, čo bolo v ich silách, aby netrpel a zomrel dôstojne".

Dodal, že v súlade s Peresovým želaním, ktoré vyslovil ešte za života, rodina po jeho smrti súhlasila s darovaním rohoviek jeho očí na transplantáciu. Walden to označil za Peresov posledný „akt darovania sa druhým“.

Obama: Peres bol samotnou podstatou Izraela

Americký prezident Barack Obama a prvá dáma USA Michelle Obamová si budú Peresa pamätať ako „svojho drahého priateľa“ a „samotnú podstatu Izraela“, uviedol Biely dom vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

„Existuje len málo ľudí na tomto svete, ktorí zmenili beh ľudských dejín, a to nielen svojou úlohou v ľudských udalostiach, ale preto, že rozširujú našu morálnu predstavivosť a nútia nás očakávať viac od seba. Môj priateľ Šimon bol jedným z týchto ľudí,“ citoval Obamu Biely dom. Americký prezident taktiež povedal, že Peres sa nikdy nevzdal možnosti mieru medzi Izraelčanmi, Palestínčanmi a susedmi Izraela.

Líder Strany práce Jicchak Herzog, ktorej bol Peres členom, uviedol, že Peres „bol jedným z najväčších lídrov, akých kedy Izrael mal“. „Bol učiteľom, priateľom a veľkým lídrom, na ktorého budú dejiny Izraela vždy pamätať,“ dodal Herzog.

„Šimon Peres bol predovšetkým mužom mieru. Jeho milovaným a izraelskému ľudu vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť,“ reagoval kanadský premiér Justin Trudeau.

Clintonovci: Blízky východ stratil horlivého obhajcu mieru

Blízky východ stratil horlivého obhajcu mieru. Na adresu bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa, ktorý zomrel po ťažkej chorobe, to uviedli americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová a jej manžel Bill Clinton, bývalý šéf Bieleho domu. Informovala o tom agentúra DPA.

„Úmrtím Šimona Peresa stratil Izrael vodcu, ktorý až do svojho posledného dňa na zemi bojoval za jeho bezpečnosť, prosperitu a neobmedzené možnosti. Blízky východ stratil horlivého obhajcu mieru a uzmierovania,“ uviedli Clintonovci vo vyhlásení.

Manželia označili Peresa za „génia s veľkým srdcom, ktorý svoje nadanie využíval na to, aby videl budúcnosť v zmierovaní, nie v konflikte, a v ekonomickom a sociálnom posilňovaní, a nie v hneve a frustrácii“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Šimon Peres