Georgievová novou protikandidátkou Lajčáka v boji o šéfa OSN

Podpredsedníčka Európskej komisie Kristalina Georgievová po roku a pol presvedčila bulharského premiéra Borisa Borisova o tom, že je vhodnou kandidátkou na generálnu tajomníčku OSN.

28.09.2016 15:17
debata (6)

Borisov sa pre portál politico.eu vyjadril, že kandidatúra Georgievovej „má väčšiu šancu na úspech“ ako predchádzajúca kandidátka Bulharska, šéfka UNESCO Irina Bokovová.

Bokovová bola v poslednom neformálnom hlasovaní na post generálneho tajomníka OSN posledná a všeobecne sa jej nedávali prakticky žiadne šance na úspech.

Aktuálna komisárka pre rozpočet a ľudské zdroje Georgievová odôvodnila svoju kandidatúru nasledovne: „Na svet sa pozerám v celej jeho komplexite. Mám schopnosť vidieť, ako do seba veci zapadajú.“

Zároveň kritizovala najhorúcejšieho kandidáta na nástupcu Pan Ki-muna, portugalského premiéra Antonia Guterresa. „Guterres tvrdí, že systém nemá peniaze, on je však rozvrátený. Podľa Guterresa nám viac finančných prostriedkov pomôže napraviť problémy, avšak skazený je celý systém, a to zásadným spôsobom,“ nešetrila nelichotivými slovami na adresu aktuálnej situácie.

Zatiaľ čo Georgievová sa teší podpore Angely Merkelovej, Guterres je favoritom Francúzska, ako aj Bezpečnostnej rady OSN. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker povolil Georgievovej pripravovať sa na kandidatúru cez neplatené voľno.

Ďalšie neformálne hlasovanie o novom šéfovi OSN je na programe 5. októbra.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny tajomník OSN #Kristalina Georgievová #Boris Borisov