Obama nezastavil žaloby proti Rijádu

Dvanásťkrát vetoval Barack Obama rozhodnutia Kongresu za sedem a trištvrte roka, čo sídli v Bielom dome. Teraz, keď ho už čaká sťahovanie, zákonodarcovia po prvý raz zvrátili jeho veto. Prehra Obamu, ktorá ohrozuje strategické partnerstvo Spojených štátov so Saudskou Arábiou, ich kľúčovým spojencom na Blízkom východe, môže mať dramatické dozvuky ešte dlho po tom, čo už úrad v januári prevezme jeho nástupca.

29.09.2016 10:43
Barack Obama, Rijád Foto:
Šéf Bieleho domu Barack Obama na snímke z apríla tohto roku stojí v Rijáde po boku kráľov Saudskej Arábie a Bahrajnu, blízkych spojencov USA.
debata (25)

Kongres v stredu drvivou väčšinou prehlasoval veto prezidenta, ktorý sa pokúsil zablokovať zákon umožňujúci pozostalým po obetiach útokov z 11. septembra 2001 žalovať vládu v Rijáde. Vtedajšie samovražedné atentáty v USA, ktoré si vyžiadali takmer tritisíc životov, uskutočnilo 19 islamistických teroristov. Z nich 15 boli štátni príslušníci Saudskej Arábie. Americké tajné služby síce v minulosti upozorňovali na niektoré podozrivé väzby atentátnikov, nikdy sa im však nepodarilo dokázať, že by útoky sponzorovali predstavitelia rijádskeho režimu. Saudská Arábia akýkoľvek podiel na útokoch alebo financovaní teroristov odmieta a proti zákonu sa dôrazne ohradila. Pohrozila, že obmedzí spoluprácu na protiteroristických operáciách aj hospodárske a politické kontakty.

Zákon s názvom Spravodlivosť pre sponzorov terorizmu, ktorý schválila Snemovňa reprezentantov aj Senát, umožňuje žalovať cudzie vlády na americkom federálnom súde. Upravuje totiž štyridsať rokov starú právnu normu, ktorá chránila iné krajiny proti americkej žalobe.

Zákonodarcovia urobili chybu, reagoval Obama. Senátori jeho veto prehlasoval pomerom hlasov 97: 1, Snemovňa reprezentantov 348: 77. Prehra prezidenta je o to bolestivejšia, že sa proti nemu postavila popri konzervatívcoch aj prevažná väčšina jeho demokratov.

Podľa Obamu teraz hrozia podobné súdne spory vo svete aj americkým vojakom a ďalším predstaviteľom i firmám. „Keď odstránime pojem imunity suverénneho štátu, potom sa môžu naši muži a ženy v uniformách na celom svete cítiť vystavení recipročným akciám,“ varoval. „Je to nebezpečný precedens. Príklad toho, že je niekedy potrebné urobiť to, čo je ťažké,“ konštatoval šéf Bieleho domu, ktorý postoj zákonodarcov dal do súvislosti s novembrovými voľbami, v ktorých sa popri novom prezidentovi bude rozhodovať aj o zložení tretiny Senátu a celej Snemovne reprezentantov.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest označil prelomenie prezidentského veta za „najtrápnejšiu vec, akú urobil Senát za posledné desaťročia“. Obavy netajil ani šéf CIA Brennan. „Saudská Arábia je kľúčový partner amerických tajných služieb pri úsilí o zmarenie teroristických plánov,“ pripomenul. „Bol by to absolútny škandál, keby tento zákon akýmkoľvek spôsobom ovplyvnil jej ochotu pokračovať v protiteroris­tickej spolupráci,“ dodal.

„Prezident hovorí, že to spôsobí komplikácie nášmu blízkemu partnerovi. Lenže zákon mieri na tie zahraničné vlády, ktoré sponzorujú teroristické útoky na americkej pôde, a to predsa nemôžeme tolerovať,“ argumentoval republikánsky senátor za Texas John Cornyn.

Demokratický senátor za Connecticut Richard Blumenthal tiež odmietol nadradiť pragmatické záujmy štátu nad spravodlivosť. „Rešpektujem prezidenta a jeho dôvody, prečo zákon proti sponzorom terorizmu vetoval. Veto však bolo potrebné zvrátiť, aby sa rodiny pozostalých mohli obrátiť na súd. Práve to je dôvod, prečo máme náš justičný systém,“ konštatoval.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Saudská Arábia #11. september #prezidentské veto