Orbán: Nebyť Maďarska, Európa, ako ju poznáme, by už nebola

Keby Maďarsko neplnilo svoje záväzky týkajúce sa ilegálnej migrácie, Európa, ako ju poznáme, "by už bola mŕtva". Vyhlásil to maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore, ktorý vo štvrtok zverejnil denník Lokál.

29.09.2016 12:32
Viktor Orbán, Fidesz, Maďarsko Foto: ,
Viktor Orbán.
debata (48)

Orbán v ňom opäť kritizoval postup Európskej komisie v migračnej kríze a snahu presadiť kvóty pre prerozdelenie migrantov medzi krajiny Európskej únie.

Predseda maďarskej vlády stupňuje kampaň pred nedeľňajším referendom, v ktorom sa majú Maďari vyjadriť k povinným migračným kvótam, ktorých najdôraznejším odporcom je práve Maďarsko. S kvótami esúhlasia aj niektoré ďalšie štáty vrátane Česka, Slovenska a Poľska.

Maďarsko už vlani na jeseň postavilo na svojich hraniciach so Srbskom a Chorvátskom ploty a bariéry s ostnatým drôtom a schválilo prísne zmeny zákonov s cieľom zastaviť vlnu migrantov valiacich sa cez jeho územie hlavne z Blízkeho východu do Európskej únie. Kvôli týmto opatreniam a agresívnej protimigrantskej rétorike je Orbánov kabinet kritizovaný z Bruselu, ale aj z niekoľkých ďalších európskych metropol.

Túto kritiku Orbán však rozhodne odmieta. Maďarsko podľa neho zavedením prísnej ochrany svojich hraníc neprišlo so žiadnym novým objavom. „Jednoducho sme urobili to, čo už urobili iní v realistickejších častiach sveta od Spojených štátov po Izrael: ochránili sme Maďarsko a tým aj hranice Európskej únie,“ uviedol.

Čo sa týka referenda o migračných kvótach, ktoré sa uskutoční 2. októbra, v stávke bude podľa Orbána budúcnosť Maďarska a Európy. Orbán opäť vyzval na čo najväčšiu účasť, keď poukázal na to, že Európska komisia od kvót neustúpila, aj keď sa v EÚ zatiaľ nerealizujú.

Na platnosť referenda je v Maďarsku potrebné, aby platný hlas odovzdalo najmenej 50 percent registrovaných voličov. Médiá poukazujú na to, že doteraz pri žiadnom referende taká účasť nebola.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #utečenci #migračná kríza #povinné kvóty