Rusko spochybňuje kandidatúru Georgievovej na šéfa OSN

Rusko, Angola, Uruguaj a Malajazia 29. septembra vzniesli námietky voči novej kandidátke na post generálneho tajomníka OSN, Bulharke Kristaline Georgievovej.

30.09.2016 14:49
debata (22)

Kandidatúru podpresedníčky Európskej komisie na úkor pôvodnej bulharskej kandidátky, šéfky UNESCO Iriny Bokovovej pritom bulharská vláda oznámila len 28. septembra. Bokovová sa podľa portála euractiv.com vyjadrila, že chce pokračovať v boji o šéfa OSN aj napriek tomu, že nemá reálne šance na úspech.

Preto vyššieuvedené štyri štáty žiadajú od Bulharska vysvetlenie, či Georgievová bude „bulharskou jedinou kandidátkou“ na tento prestížny post, alebo táto balkánska krajina podporí aj Bokovovú.

Predstavitelia OSN naznačili, že ruské námietky voči Georgievovej sú možným znakom, že Moskva nepodporuje komisárku pre rozpočet a ľudské zdroje v tom, aby sa stala prvou ženou na čele OSN.

O možnej kandidatúre 63-ročnej bulharskej ekonómky sa hovorilo už dlhšie, ale kuloárne informácie sa definitívne potvrdili až vďaka lobingu zo strany Nemecka.

Podľa pravidiel OSN môžu členské štáty kedykoľvek predložiť nového kandidáta, hoci aj na konci celého výberového procesu. Východná Európa je zatiaľ jediným regiónom, z ktorého nepochádzal žiadny generálny tajomník OSN, čo môže hrať v prospech nielen Georgievovej, ale aj slovenského ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka.

Otázkou však je, či pre podpredsedníčku Európskej komisie neprišla oficiálna kandidatúra už neskoro. Reálnejšie šance Georgivovej sa budú dať odhadnúť po šiestom kole neoficiálneho hlasovania, ktoré sa uskutoční 5. októbra.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #generálny tajomník OSN #Kristalina Georgievová