Zakladateľ WikiLeaks Assange: Nerobíme autocenzúru

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange odmieta kritiku americkej Demokratickej strany a iných na adresu svojej internetovej platformy zameranej na odhaľovanie tajných dokumentov. "Nezačneme podriaďovať naše publikovanie autocenzúre len preto, že v USA sa blížia voľby," povedal Assange v rozhovore pre nemecký spravodajský týždenník Der Spiegel.

01.10.2016 16:26
Britain Wikileaks Assange Foto: ,
Zakladateľ Wikileaks Julian Assange.
debata (7)

Stránka WikiLeaks zverejnila počas predvolebnej kampane tisíce e-mailov Demokratického národného výboru (DNC). Demokrati následne platformu obvinili, že naletela hackerom ruských tajných služieb a pomohla republikánskemu prezidentskému kandidátovi Donaldovi Trumpovi.

Zverejnenie mailov podľa Assangea ukázalo, že „DNC (riadiaci orgán Demokratickej strany) zmanipuloval primárky v prospech Hillary Clintonovej proti Berniemu Sandersovi. Viedlo to k odstúpeniu popredných členov DNC vrátane jeho predsedníčky Debbie Wassermanovej Schultzovej“.

Túto a ďalšiu kritiku – napríklad, že WikiLeaks údajne zverejnila mená, adresy a telefónne čísla všetkých voličiek v Turecku – Assange označil za súčasť „dezinformačnej kampane“ mocných protivníkov, ktorí budú vždy tvrdiť, že WikiLeaks „pracuje pre nepriateľa“.

Kritériá zverejňovania na WikiLeaks sú však verejné a nemenné: „Ak nám nejaký zdroj postúpi materiál politického, diplomatického, historického alebo etického významu a ešte nebol publikovaný, potom ho zverejníme.“ WikiLeaks však aj naďalej nebude uvádzať zdroje a obvykle ich ani nepozná.

Na otázku, či WikiLeaks zverejní aj materiály o korupcii vo vedení Ruska, Assange odpovedal: „Áno. V skutočnosti sme už publikovali viac ako 650.000 dokumentov týkajúcich sa Ruska a prezidenta Vladimira Putina, z ktorých väčšina bola kritická. Na ich základe bolo napísaných viacero kriticky zameraných kníh, ako Mafiánsky štát redaktora Guardianu Luka Hardinga. Tieto dokumenty majú byť tiež použité v celom rade významných súdnych sporov vrátane prípadu Jukos.“

V súvislosti s desiatym výročím založenia WikiLeaks (4. októbra 2006) Assange konštatoval, že platforma funguje dobre, hoci už viac ako štyri roky sa ukrýva na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, aby sa tak vyhol vydaniu do Švédska, kde je obvinený zo znásilnenia.

„Útoky nás len stmeľujú. Veríme v to, čo robíme. Je to veľmi uspokojujúce(…) Niekedy zvíťazí spravodlivosť. V jednom prípade prepustili po zverejnení našich materiálov z väzenia nepravdivo obvineného muža. Mnoho ľudí, ktorí pracujú pre WikiLeaks, má rovnaký inštinkt ako ja: Keď sa dostaneme pod tlak, bránime sa,“ uzatvoril Assange.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange