Pápež slúžil omšu v Baku, stretol sa so slovenskými saleziánmi

Pápež František zavítal v nedeľu do Azerbajdžanu, kam pricestoval po dvojdňovej návšteve Gruzínska. Ide o záverečný deň jeho 16. apoštolskej cesty v kaukazskom regióne, ktorej cieľom je okrem povzbudenia miestnych katolíkov aj upevnenie spolunažívania rozličných kultúr a osobitne medzináboženského dialógu s islamom, napísal na svojej internetovej stránke Vatikánsky rozhlas.

02.10.2016 14:20
pápež František, Foto: ,
Pápež František.
debata (1)

Pápež sa v ranných hodinách rozlúčil s Gruzínskom na tbiliskom letisku a o 09.30 h miestneho času (07.30 SELČ) ho už privítali v azerbajdžanskej metropole Baku ležiacej na pobreží Kaspického mora.

Pred nastúpenou čestnou jednotkou ho oficiálne pozdravili predstaviteľ vlády i apoštolský prefekt Azerbajdžanu, slovenský salezián don Vladimír Fekete. Spolu s apoštolským nunciom Marekom Solczynským a ďalšími členmi sprievodu, v ktorom sú aj kardináli Kurt Koch a Leonardo Sandri sa pápež odobral priamo do Kostola Nepoškvrneného Počatia Panny Márie.

V jedinej katolíckej farnosti v celom Azerbajdžane už dve desiatky rokov pôsobia saleziáni, z ktorých väčšinu tvoria Slováci. V moslimskej krajine s prevahou šiitov a jednou tretinou sunnitov má katolícka komunita len približne 700 členov, z väčšej časti cudzincov pracujúcich v krajine.

Eucharistické slávenie v Baku odrážalo mnohokultúrny charakter katolíckeho spoločenstva v tomto meste. Za účasti okolo troch stoviek veriacich pápež prednášal omšové texty v angličtine, čítania predniesli miestni lektori v ruštine a angličtine, evanjelium prečítal v rodnej reči diakon, ktorý je azerbajdžanského pôvodu.

V homílii pápež hovoril po taliansky, jeho slová postupne prekladal jeden z kňazov. Z kostola sa Svätý Otec odobral do priestorov farského centra, kde ho čakal spoločný obed s miestnou komunitou saleziánov a členmi pápežského sprievodu. Pápež sa stretne aj s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom a ďalšími štátnymi predstaviteľmi a navštívi pomník padlým v boji za nezávislosť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Baku