Poľky sa bránia čiernym odevom

Žena nie je inkubátor. Chceme lekárov, nie misionárov. Tisíce žien v Poľsku sa včera obliekli do smútočnej čiernej a vyšli do ulíc na protest proti chystanému sprísneniu zákona o umelom prerušení tehotenstva. "Čierny pondelok", štrajk poľských žien proti obmedzovaniu ich práv, podporili aj mnohí muži.

03.10.2016 07:31 , aktualizované: 18:58
poľsko, štrajk, protest, ženy Foto: ,
Poľské ženy počas "Čierneho pondelka" protestujú proti legislatívnemu návrhu na úplný zákaz potratov.
debata (61)

Mnohé firmy, univerzity i miestne úrady vo veľkých mestách umožnili svojim zamestnankyniam vziať si včera voľno. „Naša firma zamestnáva stovku ľudí, z toho 80 percent sú ženy. Chceme, aby mali právo zúčastniť sa na proteste,“ vyhlásil pre televíziu TVN 24 majiteľ siete reštaurácií vo Vroclave Radoslaw Olszewski. Ženy podľa neho majú právo rozhodovať samy o sebe, a nie, aby za ne rozhodoval niekto iný.

Pouličné protesty sa konali vo Varšave, v Gdańsku, Lodži, Poznani a ďalších mestách. Mnohé ženy, ktoré si nemohli vziať voľno – napríklad učiteľky – zas prišli do práce v čiernom alebo s čiernou stužkou. Aj radnica v Częstochowej umožnila ženám v úrade, aby si vzali voľno, nenastúpila viac ako polovica z nich.

Signál o návrate späť

Poľsko má už dnes jeden z najprísnejších protiinterrupčných zákonov v Európe a mimovládky odhadujú, že 50– až 200-tisíc Poliek ročne preto podstúpi interrupciu v zahraničí. Návrh nového zákona, ktorý prešiel v parlamente prvým čítaním, predpokladá, že Poľky by nemohli ísť legálne na interrupciu už ani v prípade znásilnenia, incestu, vážneho poškodenia plodu alebo zdravotných komplikácií. Za umelé prerušenie tehotenstva by mali ísť na päť rokov do väzenia, trestný postih by hrozil aj lekárom.

Ak by bol zákon schválený, bolo by to po prvý raz, čo by sa niektorá krajina EÚ v tejto otázke vrátila späť do minulosti. Upozornil na to francúzsky denník Le Monde s tým, že takýto krok by bol závažný nielen pre tisíce žien. „Pretože iniciatíva, ktorá zapadá do ultrakonzervatívnej politiky praktizovanej od nástupu strany Jaroslawa Kaczyńského Právo a spravodlivosť k moci, by vyslala signál o návrate späť v krajine, ktorá od pádu komunizmu tak pracovala na úspešnom začlenení do európskej rodiny,“ uviedol Le Monde. Jedným z dôsledkov takejto „kultúrnej kontrarevolúcie“ by podľa denníka bolo aj to, že viac mladých Poliek emigruje do iných štátov EÚ.

Medzi kritikmi sú aj mnohí gynekológovia

Prísny zákon o umelom prerušení tehotenstva je v Írsku, úplne nelegálne sú interrupcie na Malte a vo Vatikáne, kde ich však ani predtým nepovoľovali. Návrh poľského zákona, ktorý vypracovali právnici z Ordo Iuris a jeho presadenie žiadala iniciatíva Stop potratom s podporou katolíckej cirkvi, by znamenal, že jediným prípadom povolenej interrupcie v Poľsku by bolo len ohrozenie života matky. V praxi by však mohol viesť k podobným situáciám, aké zažívajú mnohé ženy v krajinách Latinskej Ameriky s rovnako tvrdými zákonmi. Trestnému stíhaniu by mohli byť vystavené aj ženy po spontánnom potrate, pretože by boli podozrivé z umelého prerušenia tehotenstva.

Medzi kritikmi zákona sú aj mnohí gynekológovia, ktorí upozorňujú, že niektoré vyšetrenia a zákroky pri zdravotných komplikáciách tehotných žien radšej nebudú robiť. To v konečnom dôsledku môže viesť k smrti ženy aj dieťaťa. „Hovoríme – čo je veľa, to je veľa – tomu, čo sa deje, čo plánuje pre ženy vláda, cirkev a pro-life organizácie. Chcú zaviesť zákon, ktorý v mnohých prípadoch bude znamenať, že ženy budú odsúdené na smrť,“ povedal jeden z protestujúcich na demonštrácii vo Varšave.

Protest aj v Bratislave

Aktivistky, ktoré zorganizovali „čierny pondelok“, sa inšpirovali kampaňou, ktorú pred vyše 40 rokmi viedli ženy na Islande na protest proti diskriminácii v platoch. V októbri roku 1975 až 90 percent Islanďaniek odmietlo pracovať, variť alebo starať sa o deti. Na „čierny pondelok“ v Poľsku zareagovali aj aktivisti z opačného tábora, ktorí, naopak, vyzvali svoje stúpenkyne, aby sa obliekli do bieleho, poľskí biskupi im zas odporučili, aby sa modlili.

Podporu ženám, ktoré sa v Poľsku obliekli do čierneho, včera vyjadrili tisíce žien v mnohých mestách po celom svete. Desiatky žien prišli aj pred Poľský inštitút v Bratislave. „Ak sa ženám obmedzuje služba spojená s reprodukčnými právami, tak je to diskriminácia žien. A myslím si, že sa treba ozvať, nech sa to deje kdekoľvek. Tento trend obmedzovania práv žien je zjavný najmä v postkomunis­tických krajinách,“ povedala Šarlota Pufflerová z občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť.

Aj v Bratislave vyjadrili podporu poľským ženám. Foto: Ivan Majerský, Pravda
protest proti zakazu interupcii Aj v Bratislave vyjadrili podporu poľským ženám.

Podľa nej tiež nie je náhoda, že v Poľsku návrh prísneho zákona presadzovala „občianska koalícia“ Stop potratom, ktorá predložila do parlamentu petíciu s vyše stotisíc podpismi. „Vytvára to akoby dojem, že to vychádza z občianskej spoločnosti. Ale je to veľmi dobre premyslená aktivita, ktorá je ako mnoho iných iniciovaná aj zo zahraničia s cieľom destabilizovať spoločnosť,“ povedala Pufflerová s tým, že takéto organizácie bývajú často financované z Ruska.

Protest v Bratislave. Foto: Ivan Majerský, Pravda
protest proti zakazu interupcii Protest v Bratislave.

Na Slovensku sa tiež v jeseni minulého roka pokúsila skupina poslancov presadiť drakonický zákon, v ktorom navrhovali trestať väzením nielen umelé ukončenie tehotenstva, ale aj umelé oplodnenie. „Práve preto je dôležité dať najavo solidaritu a to, že aj ženy na Slovensku sa verejne stavajú proti diskriminácii a obmedzovaniu ľudských práv žien, tak v Poľsku ako i u nás,“ dodala Pufflerová. Pripomenula, že aj na Slovensku „sa pri umelom ukončení tehotenstva potichu robia kroky k obmedzeniu dostupnosti tejto služby. Často sa podsúva názor, že ženy chcú umelé prerušenie tehotenstva. Ženy však iba chcú mať k nemu prístup, podobne ako k antikoncepcii, a najma chcú mať slobodnú voľbu. Prispieť k napĺnaniu týchto ľudských prava žien v plnom rozsahu je vecou všetkých – aj mužov. Hlavnú zodpovednosť však i tu má štát“. V Poľsku sa vládni konzervatívci tiež chcú pokúsiť iným zákonom obmedziť aj umelé oplodnenie. Návrh prísneho zákona o umelom prerušení tehotenstva prešiel v poľskom parlamente prvým čítaním, či bude mať napokon dostatočnú podporu v takej podobe, ako bol navrhnutý, nie je isté.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #protest #interrupcia