Obžalovaní v prípade vraždy Borisa Nemcova odmietli vinu

Pätica Čečencov obžalovaná v prípade vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova trvá na svojej nevine. K obžalobe sa Čečenci vyjadrili na moskovskom okresnom vojenskom súde - v deň začiatku procesu, informovala agentúra TASS.

03.10.2016 17:02
debata (4)

Pred súd sa postavili predpokladaný vrah Zaur Dadajev, Chamzat Bachajev, Temirlan Eskerchanov a bratia Anzor a Šadid Gubaševovci. Dadajev, ktorý mal na Nemcova strieľať, je bývalým príslušníkom bezpečnostných síl čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.

Pätica údajne mala za zabitie Nemcova zinkasovať peniaze. Ako informovala agentúra AP, vyšetrovanie zatiaľ neodhalilo objednávateľa vraždy, za čo ruskí opoziční aktivisti kritizujú Kremeľ.

„Vražda Nemcova nebola doriešená,“ povedal Vadim Prochorov, ktorý na procese zastupuje rodinu obete. „Dúfame, že toto súdne pojednávanie pomôže k získaniu dodatočných argumentov, ktoré donútia vyšetrovateľov a vládu viesť riadne vyšetrovanie, nielen tých, ktorí to vykonali, ale aj tých, ktorí vraždu zinscenovali,“ dodal Prochorov.

Nemcova zastrelili ako 55-ročného vo februári 2015 iba niekoľko stoviek metrov od moskovského Kremľa. Tesne predtým bol vo vysielaní liberálnej rozhlasovej stanice, kde vyzval poslucháčov, aby sa zúčastnili na protestnom zhromaždení. Nemcov strelným zraneniam podľahol priamo na mieste vraždy, ktoré dodnes zdobia kvety.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #Vladimir Putin #Boris Nemcov #Čečenci