Taliansky expremiér Berlusconi je v nemocnici v USA

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi sa pre ochorenie srdca podrobuje liečbe v newyorskej nemocnici a nepredstúpil tak pred súd v Miláne, ktorý pojednávanie s ním odročil. S odvolaním sa na talianske médiá o tom informovala agentúra DPA.

03.10.2016 21:15
debata

Berlusconi mal v Miláne vypovedať v súvislosti so svojimi neslávne známymi „bunga-bunga“ večierkami, ako aj aférou s neplnoletou tanečnicou z nočného klubu.

Bývalý taliansky líder a mediálny magnát je podľa správ miestnych médií v newyorskej nemocnici už od uplynulého piatka. Ďalšie pojednávanie s ním súd vytýčil na 15. decembra.

Berlusconi, ktorý vo štvrtok oslávi 80. narodeniny, sa v júni podrobil v Miláne operácii srdca. Pri takmer štvorhodinovom zákroku mu lekári nahradili nedostatočne funkčnú aortálnu chlopňu. Politik v minulosti čelil viacerým súdnym procesom týkajúcim sa daňových podvodov či obvinení, že mal pohlavný styk s neplnoletou osobou. Taliansky najvyšší súd ho však v roku 2015 pre nedostatok dôkazov oslobodil spod obvinenia z platenia za sex s neplnoletou osobou a zo zneužitia úradu na utajenie tejto záležitosti.

Politikovi so sklom ku škandálom, ktorý pre usvedčenie z daňového podvodu prišiel v roku 2013 aj o poslanecký mandát, momentálne hrozí ďalší súdny proces, a to vo veci marenia výkonu spravodlivosti. Spoločne s ďalšími 23 osobami je totiž obvinený z toho, že v kauze „bunga-bunga“ večierkov podplácal svedkov. Milánsky sudca teraz musí rozhodnúť, či sú dôkazy dostatočné na to, aby sa prípad dostal pred vyššiu inštanciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #silvio berlusconi