V Španielsku sa začína proces roka

Medzi 37 obvinenými z korupcie figurujú aj veľkí podnikatelia a členovia španielskej vládnej Ľudovej strany (PP). Ide o takzvaný Gürtelov prípad, do ktorého patria bankové účty vo Švajčiarsku, či falošné faktúry.

04.10.2016 15:55
Mariano Rajoy Foto:
Mariano Rajoy a jeho strana PP v poslednom čase čelí jednému obvineniu z korupcie za druhým.
debata

Ústrednou postavou tohto súdneho procesu roka v Španielsku je podnikateľ Francisco Correa s úzkymi väzbami na PP, ktorý je obvinený z podplácania členov tejto strany v rokoch 1999 – 2006, čo mala byť protislužba za kontrakty na vykonávanie verejných prác a organizovanie podujatí. Vyšetrovanie tohto prípadu má označenie Gürtel, čo po nemecky znamená opasok.

Medzi obvinenými sú aj traja bývalí pokladníci strany PP, vrátane Luisa Bárcenasa, ktorý je niekdajší spojenec dočasného premiéra Mariana Rajoya. Aj samotná strana je obvinená z toho, že údajne profitovala z ilegálne získaných fondov.

Correa, pre podobnosť s postavou slávneho románu Maria Puza, často nazývaný aj Don Vito, čelí obvineniam zo zneužívania verejných finančných prostriedkov a zakladania off-shorových účtov.

Tento škandál nie je žiadnou novinkou, ale najsilnejšia strana Španielska mu čelí už od roku 2009 a v roku 2014 mu padla za obeť aj vtedajšia ministerka zdravotníctva Ana Matoová.

Nejde o ojedinelý prípad korupcie Rajoyovej strany. Bývalý šéf Medzinárodného menového fondu Rodrigo Rato, ktorý bol aj ministrom hospodárstva za PP, čelí obvineniam zo zneužitia kreditných kariet, kým on stál na čele dvoch veľkých španielskych bánk. Ešte čerstvejším je prípad senátorky PP Rity Barberovej, ktorá v septembri abdikovala na svoju pozíciu po tom, čo sa začalo vyšetrovanie prania peňazí v čase, keď bola starostkou Valencie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Španielsko #Francisco Correa