Rusko poslalo do Sýrie protiraketový systém, tvrdia americké médiá

Rusko poslalo do Sýrie protiraketový systém, jeho komponenty zatiaľ nezmontovali. S odvolaním sa na troch amerických predstaviteľov o tom informovala televízia Fox News. Ruské agentúry oznámili, že v pondelok povstalci ostreľovali ruské veľvyslanectvo v Damasku z mínometov. Nikto pri tom nebol zranený.

04.10.2016 17:00
debata (257)

Podľa zdrojov Fox News nie je jasné, prečo Rusko posiela protiraketový systém do Sýrie. Podľa všetkého má v budúcnosti odraziť prípadný americký útok riadenými strelami.

Komponenty systému SA-23, použiteľného ako proti raketám, tak proti lietadlám, dorazili na ruskú námornú základňu Tartus v Sýrii cez víkend, ale zatiaľ neboli zmontované. Podľa amerických zdrojov je to prvýkrát, keď Rusko tieto zbrane umiestňuje mimo svojho územia. Pohyb zbrojnej dodávky na území Ruska sledovali podľa Fox News americké tajné služby.

K otázke dôvodu rozmiestnenia týchto zbraní jeden zo zdrojov televízii ironicky povedal, že radikálne skupiny An-Nusrá a Islamský štát (IS) nemajú letecké sily ani riadené strely. Naznačil tak, že sa Rusko pripravuje na obranu proti potenciálnemu americkému útoku, súdi Fox News.

Televízia pripomenula, že po minuloročnom zostrelení ruského lietadla na hranici s Tureckom Rusi umiestnili v Sýrii systém protivzdušnej obrany S-400 a že sa americká armáda odvtedy vyhýba letom nad územím v dosahu radarov tohto systému.

Ruské ministerstvo zahraničia informovalo o pondelkovom mínometnom útoku na ruské veľvyslanectvo v Damasku. Jedna zo striel údajne dopadla v blízkosti rezidencie, nikto z ambasády nebol zranený.

„Útok na ruské veľvyslanectvo považujeme za dôsledok činov tých, ktorí – tak ako Spojené štáty a niektorí ich spojenci – prispievajú k pokračovaniu krvavého konfliktu koketovaním s ozbrojencami a extrémistami všetkého druhu,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Spojené štáty v pondelok vypovedali dvojstranné rokovania s Ruskom o sýrskom prímerí, pretože Moskva podľa nich neplní dohodu uzatvorenú 9. septembra. Rusko sa pripojilo k náletom sýrskej armády na Halab, hoci minulá dohoda počítala s tým, že letecké útoky budem zastavené.

257 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #protiraketový systém