Kandidáti na viceprezidenta USA sa stretli v televíznej debate

Kandidáti na viceprezidenta USA sa stretli v noci na stredu vo svojej prvej a zároveň jedinej televíznej debate, usilujúc sa presvedčiť voličov, aby v novembrových voľbách novej hlavy štátu podporili práve ich šéfov.

05.10.2016 09:16
Pence, Kaine Foto: ,
Republikán Mike Pence (vpravo) a jeho demokratický náprotivok Tim Kaine v televíznej debate.
debata (4)

Na pôde Longwoodskej univerzity v štáte Virgínia sa stretli republikán Mike Pence a jeho demokratický náprotivok Tim Kaine.

Kaine, senátor za štát Virgínia, skritizoval Trumpa za jeho vrúcne vzťahy k Rusku a obdiv ruského prezidenta Vladimira Putina. „Na Rusko musíme byť tvrdí, takže začnime tým, že nebudeme chváliť Vladimira Putina,“ vyhlásil Kaine, narážajúc na to, že vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou sa opäť výrazne poškodili ohľadom situácie v Sýrii, konštatuje agentúra DPA.

Pence, guvernér štátu Indiana, v reakcii obvinil Kainea a Clintonovú, že žijú v „paralelnom vesmíre“, ako aj z toho, že úsilie demokratickej kandidátky o zlepšenie americko-ruských vzťahov zlyhalo. To, čo USA potrebujú, je „iba sila“, myslí si Pence, ktorý na margo súčasného vývoja poznamenal, že „za uplynulých sedem a pol roka sa pozícia Spojených štátov vo svete oslabila“.

Pence počas debaty obhajoval aj Trumpovu výzvu na udržanie sýrskych utečencov mimo územia USA, pričom zdôraznil, že jeho najvyššou prioritou je bezpečnosť amerického územia. Ohľadom Sýrie povedal, že USA by mali byť pripravené na vojenský útok proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a opätovne nastoliť silu USA v zahraničí, s čím však Kaine nesúhlasí.

Jeho demokratický rival sa snažil vykresliť Clintonovú ako osobnosť, ktorej možno dôverovať pri riadení krajiny. Vyzdvihol jej prácu zameranú na zlepšenie života bežných Američanov a prízvukoval, že jej administratíva bude „o výsledkoch“. Kaine uviedol, že Clintonovej dôveruje aj ako veliteľke ozbrojených síl a dodal, že Trump ho v tomto ohľade „desí na smrť“.

Ani jeden z vicepreziden­tských kandidátov nie je v radoch americkej spoločnosti príliš známy. Podľa prieskumu stanice CBS viac než dve tretiny respondentov uviedli, že o Kaineovi nevedia natoľko, aby si o ňom mohli spraviť úsudok, zatiaľ čo o Penceovi povedalo to isté 57 percent opýtaných. Ich politická debata na Longwoodskej univerzite trvala 90 minút.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Mike Pence #Tim Kaine