Sýria: Konvoj OSN bol vraj v septembri zničený pri nálete

Satelitné zábery podľa názoru odborníka dokazujú, že humanitárna konvoj OSN bol v septembri v Sýrii zničený pri nálete. USA z útoku viní Rusko, ktoré vinu odmietlo a tiež spochybnilo, že na konvoj zaútočili lietadlá.

05.10.2016 14:54
debata (201)

V konvoji vyslaným OSN a Červeným polmesiacom bolo asi 30 kamiónov; 18 z nich bolo zničených vrátane nákladu. Zahynulo 20 ľudí. OSN odhaduje, že z východného Aleppa, o ktoré sa intenzívne bojuje štrnásť dní, chce odísť až polovica z jeho 275 000 obyvateľov. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun minulý týždeň oznámil, že OSN nechá incident vyšetriť.

Lars Bromley z agentúry OSN UNOSAT v stredu v Ženeve oznámil, že z analýzy satelitných záberov vyplýva, že „to bol nálet“. „Myslím, že to potvrdilo aj mnoho iných zdrojov,“ povedal Bromley. Zo snímok je podľa neho tiež zrejmé, že od obnovenia bojov pred štrnástimi dňami je veľa už v minulosti poškodených miest v oveľa horšom stave, než ukazovali predchádzajúce snímky. „Hľadíte v určitom zmysle na šíriace sa sutiny,“ povedal Bromley.

Útok na konvoj v provincii Aleppo bol poslednou ranou prímeria, ktoré Rusko s USA dohodli pre Sýriu 9. septembra. O desať dní neskôr sýrska armáda pokoj zbraní vypovedala a začalo sa znova bojovať. Rusko-americká roztržka tento týždeň vyústila v prerušení bilaterálnych rokovaní o obnove prímeria.

Ľudia trpia hladom, 50 % z nich chce z Aleppa odísť

Najťažšie boje sú v Aleppe. OSN odhaduje, že až polovica z 275 000 oby­vateľov jeho východnej časti chce pre nedostatok jedla odísť. Podľa OSN rýchlo stúpajú ceny potravín aj otopu, takže ľudia väčšinou jedlo pripravujú na ohni zo zapálených plastov.

OSN tvrdí, že ženy zaháňajú hlad pitím veľkého množstva vody, aby mohli dať jedlo deťom. „Vyšetrovanie vo východnom Aleppe preukázalo, že 50 percent obyvateľov prejavilo želanie odísť,“ povedal úrad OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci.

USA a ďalšie západné krajiny vinia sýrsku armádu a Rusko z bombardovania civilistov a tiež zdravotníckych zariadení. Rusko a Damask tvrdia, že útočia len na povstalcov. Východné Aleppo je obliehané a kamióny s pomocou sa tam nemôžu dostať. Humanitárni pracovníci oznámili, že rozdali asi 14 000 potravi­nových balíčkov pre deti mladšie ako šesť rokov. Pretože je málo plynu na varenie, rodiny vraj majú problém niečo pripraviť. Civilisti vraj preto pália čokoľvek, čo horí, vrátane plastu. Voda sa niekedy donáša až z dvojkilometrovej vzdialenosti. V rodinách podľa OSN pribúda konfliktov a ženy často vinia muža, že sa rozhodli zostať v meste a nevyužili možnosti odísť.

Podľa stredajších správ sa bojuje aj pri sýrsko-tureckej hranici. Na dedine, ktorú kontrolujú radikáli z Islamského štátu (IS), útočia turecké lietadlá a stroje medzinárodnej koalície vedenej USA. Podľa organizácie sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR) tam v stredu prišlo o život 19 civilistov. Cieľom týchto útokov je podľa agentúry Reuters vytlačiť IS od hranice, najmä z mesta Al-Báb. Dediny, z ktorej sú dnes hlásené obete, je od Al-Babu vzdialená asi 16 kilometrov.

201 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #nálet #humanitárny konvoj #Aleppo