Poľský parlament odmietol návrh na sprísnenie zákona o potratoch

Poľský parlament odmietol kontroverzný návrh zákona, ktorý prakticky predpokladal zákaz potratov. Informovala o tom televízia TVN24. Interrupcia podľa zamietnutého návrhu, ktorý vyvolal protesty poľských žien aj kritiku v zahraničí, by bola možná len v jedinom prípade, a to pri ohrození života matky.

06.10.2016 13:20
debata (10)

Zaodmietnutie návrhu vo štvrtok hlasovalo 352 zo 428 prítomných poslancov a 58 zákonodarcov hlasovalo proti. Návrh predpokladal až päťročný trest väzenia pre lekára za nedovolené ukončenie tehotenstva.

Vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá má v zákonodarnom zbore pohodlnú väčšinu, pôvodne predlohu podporovala, v stredu na rokovaní právneho výboru parlamentu od neho však ustúpila. Výbor nakoniec po búrlivej debate návrh odmietol.

„PiS obhajuje a naďalej bude obhajovať ľudský život,“ vyhlásil pred zákonodarcami šéf strany Jaroslaw Kaczyński. „Bude však v tejto činnosti pokračovať dobre zváženými krokmi,“ dodal. Agentúra Reuters poznamenala, že spor o potraty je pre PiS na poli domácej politiky prvým neúspechom.

Návrh vznikol pôvodne ako občianska iniciatíva, za ktorou stojí katolícke hnutie Stop potratom. Premiérka Beata Szydlová ešte na jar iniciatívu volajúci po takmer úplnom zákaze potratov verejne podporila, v utorok sa ale od zmien dištancovala.

„Chcem povedať veľmi nahlas a jasne: vláda PiS nepracovala a nepracuje na žiadnom zákone, ktorý by zmenil existujúce predpisy,“ povedala premiérka. Vo štvrtok potom poslancom oznámila, že ešte do konca roka jej vláda pripraví program na podporu rodín vychovávajúcich deti s postihnutím či po komplikovanom tehotenstve. Dodala, že ona sama i jej kabinet urobí všetko pre ochranu života.

Proti pripravovanému sprísnenie zákona sa v uplynulých mesiacoch odohralo v Poľsku niekoľko demonštrácií. Jedny z najväčších protestov sa konali v pondelok, napríklad do ulíc Varšavy vyšlo okolo 20 000 ľudí. 100 000 Poliek po celej krajine sa na protest oblieklo do čierneho.

Súčasný zákon o interrupciách platí v silne katolíckom Poľsku od roku 1993 a patrí medzi najviac reštriktívne v Európe. Umožňuje umelé prerušenie tehotenstva v troch prípadoch: keď je ohrozený život alebo zdravie matky, ak prenatálne vyšetrenie odhalí nezvratné poškodenie plodu, alebo keď je otehotnenie dôsledkom znásilnenia alebo incestu.

V Poľsku sa uskutoční ročne menej ako 2 000 legálnych potratov. Mimovládne organizácie však odhadujú, že interrupciu podstúpi v zahraničí každý rok 100 000 až 150 000 Poliek.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #interrupcie